TFF

"Erfaren" 26-åring inkastad i hetluften

TFF Artikeln publicerades

Han är 26 år och har plötsligt kastats in i hetluften. Alex Tengryd, ungdomskonsult och tipselittränare, basar plötsligt över TFF:s A-lag.

– Det är klart att det är speciellt, säger Tengryd.

Han vill inte kallas för ”färsking”, är TFF:are sedan tjugo år och lever nu sin dröm.

Efter Alf Westerbergs sjukskrivning har Alex Tengryd flyttats upp som assisterande tränare och därmed fyllt luckan bredvid Hannu Sirviö.

– Jag har kastats in i det. Det är kul. Inte omständigheterna förstås, men det har alltid varit en dröm att få träna A-laget.

– Jag har varit med rätt länge i form av scouting av motstånd och så vidare och varit med i enstaka pass. Nu har det blivit mer och över längre tid.

Den här veckan har Hannu Sirviö varit upptagen med P18-landslaget.

Alex Tengryd har fått leda tre träningspass och försökt bidra med sitt kunnande och sina idéer.

– Det är bara att göra det bästa. Det är de förutsättningar som är nu. Det gäller att elda på så mycket energi som möjligt och bidra med min kunskap.

Vad gör du annorlunda?

– Oavsett om övningen är de samma så blir det ändå olika, för jag som tränare sätter min prägel på det. Jag har kunnat testa saker jag velat prova. I måndags körde vi ett handbollsspel där man hittar intentioner i försvars- och anfallsspel. Bara där fick vi ett himla tryck och mycket ös.

– Det var inget märkvärdigt. Vi fick med oss många faktorer, som att träna på sitt sätt att spela även om det är lek, få tävlingsmoment eftersom vi räknade målen och sedan är det roligt att göra något annorlunda.

Alex Tengryd började i TFF som sexåring och lämnade som tipselitspelare tolv år senare.

Efter ett år i Pelister satte han sig på skolbänken. Han var färdig med spelarkarriären och inledde en karriär som tränare.

– Jag tycker ledarskap är roligt och jag kände att jag hade en fallenhet för det. Jag tror inte det går att vara auktoritär rakt igenom, det handlar om att individ- och situationsanpassa hur man ska agera. Det har jag blivit uppskattad för.

Efter idrottsledarlinjen på Eslövs folkhögskola fick han ta hand om TFF:s P16-lag.

Samtidigt har han gått alla stegutbildningar i förbundsregi utom den sista, pro level.

Nu möter han verkligheten.

Den tuffa vardagen med ett TFF som är i desperat poängbehov.

– När resultaten går dåligt desto sämre självförtroende har du. Kvaliteten på träningen ökar och kravbilden ökar.

– Nu känns det som att energin börjar komma tillbaka. Som idag, vid ett genombrottsmoment, och någon gör mål så jublar flera spelare. Om inte det finns energi så händer inte det.

Tre dagar som ansvarig, med klubbdirektör Mattias Kronvall som ”konbärare”, har givit mersmak även om Alex Tengryd betonar att det inte handlar om någon enmansshow.

– Det är klart att det är speciellt, särskilt när man som nu fått en positiv känsla. Jag vill bli så bra som möjligt. Om det blir att vara A-lagstränare i ett elitlag eller tipselittränare det vet jag inte. Jag vill syssla med det här.

Hur ser du på det som hänt Alf Westerberg?

– Det är svårt att sätta sig in i hans situation när man inte varit med om det, men när det är någon som man tycker om, så är det klart att det tar på en. När man är vän och kollega så är det tufft.

Är kraven på tränaryrket för hårda?

– Jag har svårt att säga det. Men se nu på landslagets match i EM, då smällde det direkt. Men folk tänker inte på att det står ett lika bra lag på andra sidan. Man hugger och det ställs krav.

– Nu är det en annan nivå, men det är inte lätt att handskas med kraven i storklubbarna.

Pratar man om det här på tränarutbildningen?

– Nej det gör man inte. Jag kan tycka att man borde ta upp det. Alla måste gå utbildningen för att nå den här typen av arbete och då tycker jag att man ska få viss erfarenhet av hur det kan se ut.

Hur länge ska du vara kvar i A-laget?

– Det vet jag inte. Det är lite jobbigt att inte veta, man vill alltid veta vad som händer, men jag förstår också svårigheten i det från styrelsen.

Skulle A-lagstiden avbrytas lika abrupt som den slutade kan Alex Tengryd alltid drömma sig tillbaka.

Och nu vet han också vad det innebär.

Och den som kallar honom för färsk får svar på tal.

– Nu är jag erfaren trots min ålder och det handlar om att vara den man är. Då tror jag att spelarna respekterar en.