TFF

Dubbel poängskörd kan krävas för TFF

TFF Artikeln publicerades

TA-sporten har tagit hjälp av statistiken för att se hur TFF ska klara sig kvar i superettan. 17 poäng de nio sista matcherna kan krävas för att slippa kvalspel.

– Under mina 18 år som tränare har jag varit i flera svåra lägen men aldrig åkt ur en serie. Det ska vi inte göra nu heller, säger TFF-tränaren Anders Grimberg.

Ödesmatcherna staplas på varandra för TFF. På söndag tar man emot bottenkollegan Assyriska på Vångavallen och en förlust skulle tära på redan stukade självförtroende. Men det finns en viss optimism och några tecken som talar för TFF.

– De senaste fyra hemmamatcherna har vi vunnit två och spelat en oavgjord. I den oavgjorda mot Varberg skapade vi mycket chanser för att sedan få en utvisning. Mot Öster ledde vi med 2–0, men lyckades inte stänga butiken. På sistone har vi visat att vi är starka hemma, påpekar ”Grimman”.

Gör man ett snitt på det antalet poäng som krävts för att stanna kvar i superettan utan kval de fyra senaste åren hamnar man på 35,75 poäng, avrundat uppåt till 36 poäng. I dag har TFF 19 poäng, så dit fattas 17 poäng.

– Tabelläget är som det är, det är vi fullt medvetna om. Vi har haft diskussioner i veckan, men vi kan heller inte analysera sönder allting. Vi ska gadda upp oss på plan istället.

Grimberg har varit tränare de senaste tio omgångarna och då har TFF skrapat ihop 13 poäng. Bättre poängskörd krävs troligen för att undvika kval.

– Allting beror ju även på hur våra konkurrenter presterar så det är inte lönt att spekulera, men det är möjligt att 33 poäng räcker, funderar Grimberg.

Målsättning i dagsläget är dock glasklar: att klara sig kvar utan kval.

– Vi ska inte grubbla för mycket, vi får lura oss själva och låtsas att varje match är en vanlig match som ska vinnas. Vi ska ha en koncentrerad, men avslappnad attityd när vi går ut på plan.

Det utsatta läget lägger såklart extra press på spelarna, men Grimberg menar att det inte får gå ut över prestationen.

– Som tränare får man också vara lite amatörpsykolog. Vi vet allvaret, vi blir ständigt påminda om tabellen. Jag och Hannu (Sirviö, assisterande tränare) lägger ner all tid vi kan på det här och det gör spelarna också.

I fredagens TA kunde Grimberg och spelarna läsa om supportrarnas frustration över årets säsong.

– Jag förstår dem. Det visar att det finns ett härligt engagemang kring laget.

För att klara uppgiften är det först och främst seger mot Assyriska som gäller.

– Vi gjorde fem mål på dem borta och vann. Upprinnelsen till tre av våra mål var fasta situationer så de har nog full respekt för oss när det gäller den detaljen. För oss gäller det att visa samma giftiga anfallsspel som vi stundtals haft hemma och en bra defensiv över hela plan, säger Grimberg.

Låter som ett bra segerrecept, men skulle inte det räcka så blir det så småningom dags att sikta in sig på kvalspel. TA-sportens uträkning visar att det i alla fall krävs tio poäng till för att klara det.

– Det är 27 poäng att spela om. Vi tror på att vi ska kunna ta poäng i varje återstående match. Det är det som gäller, försäkrar Grimberg.

En invändning bör dock göras; med statistik kan allt bevisas. Det verkliga fotbollslivet är oftast ett helt annat.