TFF

Bortaplan = skräcken för TFF

TFF Artikeln publicerades

Bortaplan är rena spöket för TFF. Senaste segern utanför Vångavallen togs 8 maj förra året. Sedan dess har laget spelat 18 matcher på bortaplan, förlorat 15 och spelat oavgjort i tre.

– Bortaplan har alltid varit ett spöke för oss, säger lagkapten Dennis Melander.

På söndagen reser TFF till Ängelholm för skånederby i superettan. Redan på onsdag är det dags för ny bortamatch, mot Assyriska i Södertälje. Två nya bortaförluster lär innebära att TFF tappar mark mot lagen ovanför kvalstrecket.

För bortaplan är inget favoritställe för laget. Senaste bortavinsten togs mot Mjällby 8 maj förra året. Efter det – inte en seger på 18 matcher i allsvenskan och superettan utanför kommungränsen.

– De här matcherna vore ett utmärkt tillfälle för oss att bryta denna trend, säger Dennis Melander.

– Det är svårt att säga vad det beror på. Vi har haft en knagglig säsong, och vi har varit ännu otryggare på bortaplan. Det är synd för vi spelar ju nu ofta på mindre orter där vi inte har något att förlora. Vi borde kunna släppa på allt och spela ut även på bortaplan, men vi tänker nog för mycket, säger högerbacken.

Tränaren Anders Grimberg har varit med om två matcher och således två förluster sedan han tog över laget.

– Det handlar nog om små små ingredienser som är svåra att ta på. Lagen har ofta en man mer inne i boxen på hemmaplan, samtidigt som man som bortalag kanske inte är riktigt lika tajta i presspelet. Det är inget uttalat, utan bara något som finns i atmosfären, säger Grimberg.

– Min och Hannus (Sirviö, assisterande tränare) ambition är att vi ska kunna spela samma spel borta som hemma. Det är inte många lag som når dit, men lyckas man med det har man kommit långt, säger Grimberg.

TFF var nära att vinna mot Varberg 19 maj, då kvitterade Bois till 2–2 i sista minuten. Annars har anfallsspelet oftast varit blekt på bortaplan i år och laget har inte kunnat lita till någon trygg defensiv heller.

– Känslan inför matcherna är den samma som inför hemmamatcherna. Men en förklaring ligger nog i att det finns alltid ett hemmalag på andra sidan som vill visa sin hemmapublik vad de kan. Vi har kanske haft svårt att hantera den första vågen i matcherna, funderar Dennis Melander.

– Just på bortaplan är det nog viktigt att få en bra start. Jag skulle vilja att vi hade ett tryggare eget spel att luta oss mot när vi spelar borta, fortsätter Melander.

Han är tillbaka i laget till söndagens match mot Ängelholm efter att han var avstängd senast.

– Jag är riktigt spelsugen. Det är ett skånederby men det är ändå inte den där riktiga derbykänslan.

11 februari vann TFF mot Ängelholm i en träningsmatch med 4–1 och var helt överlägsna. Fem och en halv månad senare ligger Ängelholm trea i superettan, på allsvensk kvalplats, medan TFF är trea från slutet i tabellen.

Vad har hänt sedan träningsmatchen?

– Det kan man undra. Vi fick en dålig start och det har satt sig i huvudet på oss. Sedan har vi till viss del varit skadedrabbade igen. Men nu är nästa alla tillbaka och det skapar en större konkurrenssituation i laget, det ska göra oss bättre, säger Melander.

Mot Ängelholm ska TFF även försöka skrämma bort bortaspöket.

– Det handlar bara om att jobba hårt och aldrig ge upp. Det går inte att vänta på turen. Till slut kommer det hårda jobbet föra oss in i flytet och skapa en positiv effekt, säger tränaren.