Tema

Ungdomar väljer bort jobben

Trelleborg Artikeln publicerades
Här finns jobben för unga. Sjuksköterska.
Foto:Meek, Tore
Här finns jobben för unga. Sjuksköterska.

Det saknas personal på sjukhus, i skolor, i butiker och i fabriker. Men många ungdomar väljer bort utbildningarna som leder till arbete.

Arbetsförmedlingens budskap till unga trelleborgare är tydligt: "Skaffa en yrkesutbildning och du har ett jobb". Ungdomar som väljer att bli sjuksköterskor, lärare eller hantverkare kommer inte att sakna en arbetsplats att gå till.

– Ungdomar som hoppar på de här utbildningarna har i princip garanterat arbete, säger Anders Hagberg som är sektionschef på Arbetsförmedlingen i Trelleborg.

Även inom restaurang och handel finns det gott om arbetstillfällen. Arbetsförmedlingens statistik visar att många unga i Trelleborg får sin första praktikplats ute på butiksgolven i kommunen.

Men samtidigt som vården, skolorna och verkstadsindustrin skriker efter arbetskraft väljer ungdomar bort yrkesgrenarna som garanterar dem en säker inkomst. Varför det ser ut på det sättet kan Anders Hagberg inte svara på.

– Det är en tiotusenkronorsfråga, säger han, men konstaterar att det inte är som förr i tiden när många visste redan i skolåldern vad de skulle skaffa sig för yrke.

Patrik Möllerström, enhetschef på arbetsmarknadsförvaltningen, har varit med om att starta upp Kraftsamling Trelleborg som är ett samarbete mellan kommun och näringsliv för att få fler invånare i arbete. Han säger att det finns många arbetstillfällen även för ungdomar som inte har pluggat så mycket.

– Myten om att man måste ha en gymnasieutbildning för att få ett arbete stämmer inte. Det finns massvis av jobb utan sådana krav, säger Patrik Möllerström.

Som exempel nämner han att både servicenäringen och produktionsindustrin har ett högt tryck med många nyanställningar. Dessutom har kommunen i år ordnat fram 300 sommarjobb till Trelleborgs ungdomar.

– Jag har följt det här i fem år och arbetsmarknaden har aldrig varit så bra tidigare, säger Patrik Möllerström.

Anders Hagberg tycker att fler ungdomar borde satsa på en säker utbildning innan de tar itu med sina andra visioner i livet.

– Visst ska man uppfylla sina drömmar men man måste också kunna finansiera dem, säger Anders Hagberg.

Enligt honom måste Arbetsförmedlingen bli bättre på att få ungdomarna att anpassa sina yrkesval efter arbetsmarknadens behov. Ingen borde gå arbetslös när så många arbetsgivare söker personal, menar han.

– Det är synd att den ekvationen ens finns, säger Anders Hagberg.

Fakta

Jobb i Trelleborg

Bland 350 lediga jobb (april 2017) finns flest som sjuksköterska, restaurangbiträde, undersköterska/vårdbiträde, handelsanställd, lokalvårdare.

För goda chanser till jobb bör man utbilda sig inom skola, omsorg eller tekniska yrken.

Källa: Arbetsförmedlingen i Trelleborg

Visa mer...