Tema

”Med åldern blir en fast lön viktigare”

Trelleborg Artikeln publicerades
Maria Aurell jobbade först som keramiker men upptäckte hur roligt det var att undervisa. I dag är hon estetlärare på Söderslättsgymnasiet.
Foto:Tomas Nyberg
Maria Aurell jobbade först som keramiker men upptäckte hur roligt det var att undervisa. I dag är hon estetlärare på Söderslättsgymnasiet.

Som estetlärare möter Maria Aurell många elever med siktet inställt på konstnärsyrket. De låter passionen går före lönen, menar hon. Men samtidigt anser hon att yrken med lång utbildningsväg borde värdesättas högre.

En gymnasielärare anses aldrig tjäna in sin utbildning, enligt OECD. Det vill säga, man tjänar mer på att jobba direkt efter gymnasiet än att läsa på lärarhögskolan och sedan jobba.

Maria Aurell är estetlärare på Söderslättsgymnasiet och menar att hon och hennes kollegor har valt yrket utifrån ett intresse, inte med siktet inställt på pengar.

– Många börjar en utbildningsväg inom sitt intresse. Till exempel dans eller musik. De går på folkhögskola och sen kanske en konstnärlig högskola. Sen börjar de en karriär inom en bransch där många tjänar lite och några få tjänar mycket. Till slut vill man kanske ha en mer stabil tillvaro och då finns möjligheten att läsa in en lärarutbildning, säger Maria Aurell.

Själv gick hon den vägen. Hon utbildade sig till keramiker och öppnade verkstad. Där undervisade hon allt mer och blev sedan lärare.

– Med åldern värderar man lönen högre. De som är väldigt drivna går hela vägen som konstnärer, gör vad som krävs. Men det är tufft. Jag tyckte själv att det var roligt att undervisa och därför kom jag hit.

Hon tycker att utbildning värderas för lågt, i varje fall viss utbildning. Om lärarlönerna skulle höjas skulle absolut fler söka sig till yrket, menar hon.

– Vissa yrken kräver en lång utbildningsväg. Men då ska det värdesättas också, säger hon.