Tema

Het arbetsmarknad erbjuder jobb på alla nivåer

Trelleborg Artikeln publicerades

Utan en gymnasieutbildning blir det svårt att få jobb. Men när väl studentmössan är fixad är framtiden ljus. Just nu finns det jobb för de flesta, både de med högre studier och de som saknar dem. Det menar Patrik Möllerström på arbetsmarknadsförvaltningen.

– Det är alltid värdefullt att plugga. Yrkesutbildningar är ett hett tips, de ger mycket goda chanser till jobb, säger Patrik Möllerström, tillförordnad arbetsmarknadschef.

Han menar att även om man är skoltrött finns det jobb – men det är absolut en stor fördel på arbetsmarknaden att ha en fullgjord gymnasieutbildning. Att en studentexamen är viktig håller Bengt-Göran Persson, rektor på Söderslättsgymnasiet och för komvux, med om.

– Bland de som saknar gymnasieexamen är arbetslösheten 20 procent. För de som har gått ut gymnasiet är arbetslösheten bara några procent. Sen ska man veta att Sverige har världens bästa komvux, säger han.

Enligt Patrik Möllerström finns det en mängd jobb för de som saknar högre utbildning. Högkonjunkturen som råder ger en arbetsbrist inom många yrken.

– Det finns många jobb inom service och tillverkning, säger han.

Bengt-Göran Persson menar att man inte behöver välja mellan att plugga eller jobba. Många gör ju både och. En stor satsning på kompetensförhöjning sker till exempel inom vårdpersonal i Sverige.

– Det satsas statsbidrag för att bland annat anställda inom vården ska få utbildning. Det finns mängder av kurser på distans som man kan ta även om man jobbar. De går ju att läsa överallt, säger han.

Om man vill satsa helhjärtat på studierna tycker Bengt-Göran Persson att yrkesutbildningar är ett bra tips. Och att lära sig mer om teknik är aldrig fel. Det pågår digitalisering överallt.

– Arbetena förändras. Digital kompetens är ett krav i skolorna nu, till och med för lågstadiet. Inom industrin programmeras maskinerna. Teknik är och kommer att bli allt viktigare, säger han.