Tema

Glasmästare blir allt bredare

Trelleborg Artikeln publicerades
Patrik Bengtsson driver Svenssons glasmästeri tillsammans med Stefan Nevhage. Företaget har nyligen flyttat till ny lokal och anställt en femte medarbetare.
Foto:Tomas Nyberg
Patrik Bengtsson driver Svenssons glasmästeri tillsammans med Stefan Nevhage. Företaget har nyligen flyttat till ny lokal och anställt en femte medarbetare.

Tiden då Svenssons glasmästeri i Trelleborg mest sysslade med fönster är sedan länge förbi. Numera är det hårda men sköra materialet en mångsidig beståndsdel i de flesta nybyggen.

Tavelramar, speglar och fönster syns fortfarande här och var i verkstaden, men dessa ting tar numera en förhållandevis liten del av glasmästarens arbetsdag i anspråk.

Glas är i dag ett byggnadsmaterial med en uppsjö olika användningsområden, som till exempel fasadtäckning, inredningsdetalj, brandskydd och bärande konstruktionselement.

Det är glasmästarens jobb att förverkliga arkitekternas och ingenjörernas visioner, och det ställer höga krav på kompetensen i detta skrå. Så fort det inte fungerar med förproducerade delar i standardutförande behövs glasmästare. Och det är dessa yrkesmän som hittar bäst i den växande glas-djungeln, som innehåller allt ifrån inbrottssäkert och insynsskyddat till isolerande och tonat. Numera jobbar de dessutom också med andra material, exempelvis fogning av betongskarvar.

– Jämfört med när jag började, 1984, är det en enorm skillnad på yrket, säger Patrik Bengtsson, som driver glasmästeriet tillsammans med kompanjonen Stefan Nevhage.

De tog över 2009 och därmed upphörde den 106-åriga rörelsen att vara ett familjeföretag. Nyligen tog duon sitt största steg som företagare, då de flyttade till en nybyggd lokal på Lastvägen.

När TA besöker företaget är Patrik Bengtsson ensam på plats. Den övriga personalen är hos en kund och slutmonterar ett uterum. Plötsligt knackar det på verkstadsdörren och en man kommer in med en enkel pappersmall. Någon minut senare har Patrik Bengtsson skurit till en glasskiva i samma mått.

– Att skära glas kan de flesta lära sig rätt bra genom att stå och nöta några timmar. Det handlar om att få in känslan. De flesta trycker för hårt i början, och man får bara en chans, förklarar han.

Av den anledningen, och på grund av glasets allt större roll i modernt byggande, gör det inte så mycket att det i princip inte finns några glasmästare att rekrytera. När glasmästeriet för en tid sedan bestämde sig för att expandera anställdes i stället en snickare med kunskap om byggteknik.

Patrik Bengtsson hoppas att det ska bli aktuellt med fler nyanställningar framöver.

– Men vi vill ha kvar ”det lilla”. Det får inte bli för mycket industri.