TA Helg

En munter revy

TA Helg Artikeln publicerades
Foto:Anders E Larsson

Var ligger den stora förtjänsten i en lokalrevy?

Påskshow! 2015 Piggsvinsteatern

Medverkande: Magnus ChriPåskshow! 2015stmar, Ulrika Christmar Stafström, Frida Andersson, Felicia Nilsson, Mickaela Carlsson, Minna Madsen, Liv Olanders, Tobias Tjärdahl, Oscar Rozijn, Ingvar Silow, Amelie Hall.

Scen: Rosenhagen, Anderslöv, 2 april.

Bäst: Ett genomgående högt tempo och tajta övergångar.

Sämst: Precisionen i massnumrens koreografi och textning behöver en extra putsning.

Jag erkänner utan omsvep att jag inte är någon revykonnässör, men om jag går till min egen barndom och de årliga revyerna i Folkets hus så ser den typiska blandningen ut något i stil med: kärleksfullt häcklande av de lokala (politiska) snackisarna, dåliga ordvitsar i parti och minut, publikens glädje i att se kända ansikten på scenen, kluriga typer (gummor och gubbar), kända låtar i nya tappningar och inte minst ett brett åldersspektrum där de yngre förmågorna får chansen att utvecklas med hjälp av de äldres rutin.

Piggsvinsteatern, som vid det här laget funnits i tre decennier, ansluter sig till denna revytradition. Årets påskupplaga behandlar riks- och lokalpolitik: Stefan Löfven har metall i hjärtat och Ulf Bingsgård skickar semestervykort (hans huvud inklippt i en bild från tv-serien Baywatch); den lokala dryckeskulturen utövas från bänkar, a-laget drar Kenonummer och följer upp en sexa med en sexa Skåne, medan det på annat håll halsas direkt ur bensindunken; järnvägens frånvaro i Trelleborg tas upp i numret sen ankomst; en inkontinent gubbe mumlar stapplande …sikta rätt, klämma fram en skvätt… och två mänskliga ägg undrar om vi har gjort det? (ätit ägg i dag alltså). Nivån är rätt jordnära. Muntert och välrepeterat är det under alla omständigheter och teaterns ungdomsgrupp ger ett drivet intryck.

Ett par nummer som lyfter sig lite ägg-stra är Spijonas, där den svenska armén ger en rysk praktikant full insyn i verksamheten och summerar musikaliskt Putin är på gång (Puttin on the Ritz), och Whats Zapp, där i synnerhet TV4:s utbud dräms till de repriserar mög som sög redan när det visades första gången. En liten fin, varm touch tonar fram i numret Senilappen när den gamle mannen tror att mobiltelefonens automatröst Siri är hans avlidna fru med samma namn och frågar: Har du det bra?

Anders E Larsson