TA Helg

Beundransvärd journalistik

TA Helg Artikeln publicerades
Åsne Seierstad skildrar hur två unga norskor lämnar landet för att ansluta sig till terrorgruppen IS i Syrien.
Foto:Foto: Pressbild
Åsne Seierstad skildrar hur två unga norskor lämnar landet för att ansluta sig till terrorgruppen IS i Syrien.

Åsne Seierstads ”Två systrar” är en stark dokumentär berättelse om två unga kvinnors ­radikalisering och anslutning till IS och en förtvivlad familjs kamp för att få dem att återvända.

Två systrar

Författare:

Åsne Seierstad

Översättning:

Jan Stolpe

Förlag:

Albert Bonniers

Det är den skickelsedigra morgon när Donald Trump vinner presidentvalet i USA. Jag lyssnar på radions morgonsändningar och får cirka­ tusen gånger höra Johar Bendjelloul berätta att han heter Johar Bendjelloul och att bredvid honom sitter Helena Groll som heter Helena Groll. Man måste onekligen undra om detta är journalistikens väg framåt: visserligen har något viktigt ägt rum men först och främst måste det framhållas vem som rapporterar om detta.

En annan väg, och mycket mer tilltalande och förhoppningsvis vägledande trots allt, väljer Åsne Seierstad när hon i sin nya bok ”Två systrar” skildrar hur nittonåriga Ayan och sextonåriga Leila lämnar Norge för att ansluta sig till IS i Syrien och hur familjen försöker få dem att återvända. Åsne Seierstad gör aldrig sig själv synlig i sin berättelse, i stället blir det människorna som berörs av flickornas val som träder fram: de själva, som de blir åtkomliga genom sin kommunikation via mejl, sms och i sociala medier, deras vänner och lärare och familjen där fadern Sadiq riskerar livet genom att resa till Syrien för att försöka hämta hem döttrarna.

Särskilt strömmen av meddelanden mellan brodern Ismael och systrarna öppnar för klargöranden när det gäller motiven för deras resa och deras syn på IS. Ismael som har en sekulariserad inställning till religionens roll i samhället är inte nådig i sin kritik av både systrarna själva och den rörelse de anslutit sig till. Dessvärre leder som ofta kritiska och förnuftsbaserade invändningar bara till att de som gått in i en sekt som utesluter rationalitetens bärkraft befästs i sin hållning och betraktar sig som orättvist misstänkliggjorda och i grunden oförstådda.

Den som intresserar sig för journalistisk kvalitet måste beundra Åsne Seierstads metod och dramaturgi. Hon har vunnit ­familjens förtroende och fått tillgång till ett mycket omfattande material i form av korrespondens över nätet och inlägg i sociala medier. Hon har ändrat namn på några av nyckel­personerna för att de ska kunna undgå att utsättas för den risk det innebär att lämna ut avslöjande information om till exempel islamistiska rörelser i Norge och övriga Europa, där de fortfarande utgör ett reellt hot, inte minst mot andra muslimer som kan uppfattas som avfällingar när de inte accepterar en utvecklingsfientlig, kvinnoförtryckande och vidskepligt teokratisk världsbild.

”Två systrar” är en bok som förtjänar att läsas av många. Inte minst måste betydelsen av nyckelvärden som identitet, gemenskap och mening begrundas. När två unga norska kvinnor finner att Islamiska staten bättre än det västerländska samhället kan möta sådana behov avkrävs det politisk och social självrannsakan.