Sverige

Vill påminna om humant Skåne

Sverige Artikeln publicerades

På torsdag invigs minnesmärket som påminner om flyktingmottagningen i Ramlösa utanför Helsingborg.

Skånska politiker vill lyfta fram minnena från 1940- och 50-talen som vittnesbörd om ett öppet och medmänskligt Skåne.

– Vi vill koppla historien till nutid och framtid, säger Rolf Tufvesson, kristdemokratisk regionpolitiker och ordförande i Region Skånes beredning för integration och mångfald.

Han menar att Skånes anseende svärtats ned av främlingsfientliga partier och en genant debatt i flyktingfrågor. Han ser en medial nidbild, där skåningar framställs som inskränkta rasister.

– Men Skåne har alltid varit ett gränsland med öppenhet mot omvärlden. Vi vill visa att här finns en stark humanistisk inställning, säger Tufvesson.

I projektet Skåne i humanitetens tjänst samarbetar regionen med Röda Korset och kommunerna Malmö och Helsingborg. Sverigedemokraterna har som enda parti i regionfullmäktige reserverat sig. Men gruppledaren, partisekreterare Björn Söder, betonar i mejl till TT att partiet gärna uppmärksammar minnet av dåtidens flyktingmottagning, till exempel "De vita bussarna". Det är dagspolitiska anspelningar i upplägget som SD protesterar mot. Partiet vill i stället lyfta fram en påstådd koppling islamism–antisemitism.

På torsdag inviger kronprinsessan Victoria och Norges kronprins Haakon tillsammans det minnesmonument i brunnsparken som skapats av konstnärsparet Ulla och Gustav Kraitz. Samtidigt släpps boken Tillbaka till livet, skriven av journalisten Folke Schimanski, som låter Ramlösas roll som flyktingmottagning speglas av ögonvittnesskildringar. Boken ska ut till till bibliotek, lärarutbildningar och gymnasier.

Rolf Tufvesson har inget emot om hela satsningen även ses som en markering inför valet. I Skåne är Sverigedemokraterna som starkast.

– Det slutliga slaget om de ska ta sig in i riksdagen eller inte, det slaget avgörs i Skåne, säger han.