Sverige

Tänk innan du gillar på Facebook

Sverige Artikeln publicerades

Ett tryck på Facebooks "gilla"-knapp kan bli startskottet för en virusattack mot din dator. Brottslingarna utnyttjar de flesta funktionerna på Facebook för att locka folk till sidor där virus och trojaner sprids.

Virusspridarna är som ficktjuvar - de söker sig till stora folkmassor och någon större tummelplats än Facebook finns inte på nätet. Brottslingarna utnyttjar i princip de flesta funktionerna som finns i det sociala nätverket för att locka folk till sidor där virus och trojaner sprids. Falska statusuppdateringar, chattmeddelanden eller inbjudningar till event som kan göras ännu mer intressanta genom att kopplas till platsen där användaren vid tillfället befinner sig. Ett tryck på "gilla"-knappen kan också leda till att du lotsas till en farlig sida.

Men vad ska användarna göra när de skadliga länkarna blandas med de som skickats av vänner eller företag som gör legitim reklam på Facebook?

– Det går inte att skydda sig helt och hållet och det bästa användaren kan göra är att fälla hellre än att fria. Om man är osäker bör man fråga sig om det verkligen är nödvändigt att klicka på länken som ser ut att leda till något underhållande, säger Per Hellqvist på säkerhetsföretaget Symantec som tillsammans med Facebook undersökt problemen.