Sverige

Svagt stigande bostadspriser

Sverige Artikeln publicerades

Det har blivit lite dyrare att köpa bostad. Priserna på bostadsrätter har den senaste tremånadersperioden stigit med en procent i riket. Villorna har blivit två procent dyrare, visar siffror från Mäklarstatistik.

Priserna på bostadsrätter har den senaste tremånadersperioden stigit med en procent i riket. Samtidigt är villapriserna upp med två procent, enligt Mäklarstatistik.

Sett till de senaste tolv månaderna har dock villapriserna sjunkit med två procent medan priserna på bostadsrätter har stigit med tre procent i pris. Malmö sticker ut med större prisnedgång än i övriga regioner det senaste året.

Bostadspriserna i Malmö brukar svänga mer än vad de gör i Göteborg och Stockholm, enligt Svensk Fastighetsförmedling.

– Det beror på att underlaget är mindre och att färre affärer görs. Malmö har också ett stort inslag av nyproduktion som slår igenom på priserna mer än i Göteborg och Stockholm, säger vd Peeter Pütsep.

Ytterligare en orsak är att många danskar har försvunnit från den skånska bostadsmarknaden när bostadspriserna i Köpenhamn har fallit, enligt Peeter Pütsep.

Hela första halvåret var det sällsynt små förändringar när det gäller bostadspriserna i riket.

– Marknaden har präglats av ett fortsatt stort utbud och att affärerna tar längre tid, men själva prisutvecklingen har varit anmärkningsvärd stabil under de här sex månaderna, säger Peeter Pütsep, vd på Svensk Fastighetsförmedling.

TT: Vad beror det på?

– Många som inte har ett omedelbart behov av att flytta avvaktar och väntar på att få ut ett bättre pris. Därför tar det längre tid för köpare och säljare att mötas och det mindre blir aktivitet på marknaden, säger Peeter Pütsep.

Analysföretaget Valueguard-KTH:s boprisindex (Hox) stod också i princip stilla i juni. Index för hela Sverige sjönk med 0,6 procent jämfört med maj. För den senaste tremånadersperioden steg index 0,2 procent, medan det är oförändrat jämfört med juni förra året.

Hox-index bygger på data från bland andra Mäklarstatistik och Lantmäteriet och är justerat för typ av objekt. Indexet är framtaget för att ligga till grund för olika finansiella produkter.