Annons
Nyheter

Polisspaning på nätet kritiseras

I polisens spaningsarbete används sociala medier för att sprida efterlysningar. Bland annat läggs bilder och filmer ut på misstänkta gärningsmän. Arbetsmetoden kritiseras nu av Advokatsamfundet, uppger dn.se.
Nyheter • Publicerad 18 maj 2012
Foto: Joerg Koch

Arbetsmetoden ifrågasätts nu av Advokatsamfundet.

– Det är en otroligt stor risk att de här personerna pekas ut oskyldigt, man måste komma ihåg att man är oskyldig tills dess att man blir dömd i en domstol, säger generalsekreterare Anne Ramberg till tidningen.

Annons

– Vi vet inte att de har begått gärningen, de kanske bara är vittnen, att då sprida det här genom sociala medier kan få oanade konsekvenser. Att ungdomarnas invandrarbakgrund skapar en sådan diskussion gör saken inte bättre.

Efter polisens efterlysning på Facebook i måndags, delades inlägget av allmänheten och många kommenterade med kränkande och rasistiska kommentarer. Några av inläggen rensades bort av polisen på tisdagen.

Cirka 4 700 personer följer Södermalmspolisen på Facebook. Totalt finns 35 Facebookkanaler i Stockholm och över 10 Twitterkonton, enligt dn.se.

Det är polismyndigheterna som tar beslut om sociala medier ska användas för att få tips från allmänheten. Men det finns allmänna råd från Rikspolisstyrelsen (RPS).

Ett beslut om publicering av bilder eller videor på nätet bör vara en sista utväg innan man lägger ner en förundersökning. Och det ska endast ske om brottet är föreskrivet fängelsestraff.

Louise Cronholm
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons