Sverige

Lund ändrar antagningsreglerna

Sverige Artikeln publicerades

De personer som sökt med utländska betyg till Lunds universitet ges en ny chans.

Sökande med utländska betyg har i flera fall inte haft någon möjlighet att komma in på Lunds universitet. Oavsett hur bra deras betyg är.
– Vi anser att det är ett problem att det slår mot enskilda studenter. Därför har vi letat efter en akutlösning, säger Per Eriksson, rektor vid Lunds universitet.

Det handlar om runt 120 kurser och program där det, på grund av de nya antagningsreglerna, inte funnits några platser för sökande med utländska betyg.
– Det känns orimligt, säger Per Eriksson.

Därför utnyttjar Lunds universitet nu möjligheten till särskild antagningsprövning. Universitetet lägger helt enkelt till en plats för gruppen med utländska betyg på alla utbildningar där det tidigare inte fanns någon plats.
– Vi jobbar för fullt nu. Vi räknar med att runt 75 studenter till kommer att komma in, säger Bengt Lundell, ordförande för antagningsnämnden.

Samma betygskrav ställs på studenterna med utländska betyg som de med svenska. Att extra studenter tas in kommer inte att påverka de som redan antagits utan det handlar om helt nya platser. Förhoppningen är att lösningen ska skicka signaler både till andra lärosäten och Utbildningsdepartementet.
– Vi hoppas att departementet ska ändra reglerna. Om drygt en månad öppnar antagningen till vårterminen och om vi inte gör något riskerar vi samma situation då, säger Bengt Lundell.