Sverige

Kvantfysikforskare får priset

Sverige Artikeln publicerades

De två belönas för att på varsitt håll uppfunnit och utvecklat metoder för att styra och mäta enskilda kvantpartiklar.

Deras forskning har redan gett oss de mest exakta klockor vi någonsin sett.

– De är också första steget mot kvantdatorer, som kommer att vara snabbare än några datorer vi någonsin sett, säger professor Björn Jonsson vid Vetenskapsakademien.

Årets Nobelpristagare och deras forskningsgrupper har med hjälp av sinnrikt utformad apparatur lyckats med att i laboratoriet mäta ytterst ömtåliga kvanttillstånd som tidigare var oåtkomliga för direkta observationer.

De har kunnat undersöka partiklarna, kontrollera dem och räkna – något som kan liknas vid att "dressera men inte röra", skriver vetenskapsakademien.

Serge Haroche fanns med på telefon från Paris under akademins presskonferens och svarade på frågor i direktsändning.

– Det är svårt att förstå. Jag informerades för 40 minuter sedan. Det är fantastiskt.

Han var på gatan tillsammans med sin fru och gick precis förbi en bänk så han kunde sätta sig ner när han såg att han hade ett inkommande samtal från Sverige.

Han svarar också på om han hunnit berätta för någon.

– Först ringde jag mina barn och sedan ringde jag mina närmaste kollegor utan vilka jag inte hade fått det här priset. En av dem höll en föreläsning och jag sms:ade honom: "Avbryt föreläsningen och ring mig omedelbart".

Haroche, 68 år gammal, arbetar i Paris och Wineland, också 68, vid universitetet i Boulder, Colorado.

Förra årets Nobelpristagare fick tio miljoner kronor. Årets vinnare får nöja sig med åtta. I somras meddelade Nobelstiftelsen att den för första gången på över 60 år sänker prissumman. Sänkningen motiverades med dåliga tider.

Prissumman hade då legat på tio miljoner kronor sedan 2001.