Sverige

Krogpersonal riskerar alkoholism

Sverige Artikeln publicerades

Krogpersonal, i synnerhet unga kvinnor, har all anledning att se upp med sitt eget drickande. Åtta av tio ligger över nivån för riskkonsumtion av alkohol visar en ny studie.

Stress, kvällsarbete, närhet till sprit, varva ned med ett par glas vin?

– Visst, det är en faktor. En annan är att människor med redan högt alkoholintag söker sig till restaurangbranschens livsstil. Båda förklaringarna gäller nog, säger professor Thor Norström, en av författarna till studien.

Daniel Müller, en annan av forskarna bakom undersökningen, betonar att frestelsen är stark när ett långt, stressigt servitörspass är över eller när den sista drinken mixats.

– Man hamnar i en utpräglad dryckesmiljö, det är oerhört frestande att anamma den, vända på dygnet, umgås med andra i branschen, det blir en livsstil att dricka efter jobbet och man börjar ju inte direkt klockan åtta nästa morgon. Men jag hade inte väntat mig så höga siffror, förvånande och verkligen oroande.

Gör arbetsgivaren allt den kan för att motverka alkoholism bland personalen?

– Känslig fråga. De stora har nog policydokument och ser allvarligt på problemet, men mindre ställen, tja, de är ju i första hand vinstdrivande verksamheter, säger Müller.

Hotell- och restaurangfacket lägger ansvaret för att förebygga alkoholproblem på arbetsgivarna. Stefan Eriksson, fackets ansvarige för arbetsmiljöfrågor, tycker att siffrorna är "tragiska".

– Vi kan bara prata med ägarna, de har ansvaret, och se till att de har program mot alkohol, att de vill förändra kulturen, ha en strikt hållning och givna regler. Det gör man inte i många fall, introduktionen är obefintlig, i synnerhet för extrapersonal.

Visita, arbetsgivarorganisation för hotell och restauranger, har dock rätt gott samvete.

– Vi jobbar väldigt aktivt med alkoholpolicy. Vi rådgör, upplyser och har avtal med krogägarna för att förebygga missbruk bland de anställda. Det är inte bra med en atmosfär av alkohol bland de som jobbar på krogen, säger Visitas förbundsjurist Lise-Lotte Argulander.

– Att just unga kvinnor får en hög siffra i undersökningen är svårt att förklara, annat än med att så är det också i samhället i stort, unga kvinnor röker och dricker allt mer, säger hon.