Sverige

Krismöten på stöldhärjad landsbygd

Sverige Artikeln publicerades

Ilska och uppgivenhet sprider sig på landsbygden i takt med att stölderna ökar. Möten mellan landsbygdens folk, polis och försäkringsbolag avlöser varandra. Diesel är ett lätt byte i traktorer och skogsmaskiner.

Även om det inte finns någon statistik är LRF, försäkringsbolagen och lantbrukarna själva överens: Det handlar om en kraftig ökning de senaste åren.

Lars Gustafsson är skadechef hos Länsförsäkringar i Kronobergs län. Han berättar att det inte behöver vara samma personer som stjäl och tar godset ut ur Sverige.

– Det har hittats tjuvgömmor dit man kommer med lastbil och lastar ombord det som tjuvar lyckats få med sig vid inbrott.

Statistik över stölderna på landsbygden saknas, eftersom Brottsförebyggande rådet inte för sådan.

– Talar man med våra medlemmar kan man ifrågasätta om brotten på landsbygden verkligen polisanmäls, säger Anders Johannesson, expert på företagsvillkor hos LRF.

– Man tycker helt enkelt inte det är lönt att polisanmäla. Anmälningarna läggs ofta ner i brist på bevis och självriskerna är höga.

LRF:s recept är att arbeta brottsförebyggande. Man måste ha vakande ögon och reagera för onormala fordon och okända människor.

I Dalarna hade Stora Enso Skog nyligen ett möte med polisen och entreprenörer som jobbar i skogarna. Stölderna från skogsmaskiner har varit ett problem i många år, men enligt chefen för Stora Ensos Faludistrikt, Mats Ericsson, har stölderna aldrig varit fler än nu. Han kan rekommendera möten till andra.

– Det var ett jättebra möte. De har många tankar kring det här och många goda råd att ge, säger han.