Sverige

Fler lågenergilampor ska samlas in

Sverige Artikeln publicerades

Det ska bli lättare att slänga kvicksilverhaltiga lågenergilampor på rätt ställe. I år ska tio miljoner lampor samlas in, två miljoner fler än 2011. Det har avfallsbranschen och landets kommuner enats om.

Miljöminister Lena Ek tog i december i fjol de insamlingsansvariga i örat sedan det visat sig att 200 000 lågenergilampor felaktigt slängs i glasigloor varje år. Nu har Avfall Sverige och kommunerna återkommit med förslag som ska underlätta för hushållen att slänga smått elskrot och lågenergilampor.

De lovar att ordna fler insamlingsställen, exempelvis i butiker och återvinningsstationer. Samtidigt startar de omfattande rikstäckande kampanjer för att informera konsumenterna exakt var de kan slänga sina miljöfarliga lampor och elprylar. Kampanjerna startar i sommar och pågår till slutet av nästa år.

– Vi inventerar nu hur dagens system ser ut och om en månad vet vi hur det ser ut i varje kommun. Sedan ska vi driva på för att få bättre insamlingssystem nära konsumenterna, på platser dit man går en gång i veckan, säger Jan-Olof Eriksson, vd på Elkretsen.

Lena Ek tycker att förslaget är bra.

– Vi ska ha en avstämning i oktober och kommer att se till att målen i deklarationen fullföljts till mars nästa år, säger hon.