Statlig stiftelse miljonfestade

Text: TT
Publicerad 14 augusti 2012 9.03 Uppdaterad 14 augusti 2012 9.27
Större eller mindre text

Stockholm.
Stiftelsen för strategisk forskning (SSF) har festat för flera miljoner kronor avsedda för forskning. 15-årskalaset gick lös på miljonbelopp, uppger Dagens Nyheter.
- Vi gjorde fel, säger stiftelsens styrelseordförande.

Tidningen skriver att stiftelsen under tre år har betalt 9,3 miljoner kronor till festfixaren Micael Bindefeld, men det är oklart exakt vad pengarna gått till. Avtalen med festfixaren skrevs utan att den statliga stiftelsen gjorde någon offentlig upphandling.
Stiftelsens 15-årsfest hölls i Blå Hallen i Stockholms stadshus med Nobelfesten som förlaga. Bland 500 inbjudna gäster fanns landshövdingar, direktörer, journalister, utbildningsminister Jan Björklund (FP) och dåvarande forskningsministern Tobias Krantz (FP).
I huvudboken döptes den till "MBAB informationsprojekt", skriver DN. Utåt var dock stiftelsen mycket tystlåten om festen, den nämns bara i förbigående i årsredovisningen 2009.
Avtalen med festfixaren Micael Bindefeld har enligt Dagens Nyheter satts i fråga, och stiftelsens vd Lars Rask säger till tidningen att han ångrar att han inte varnade styrelsen för att man måste "upphandla ett sådant här avtal".
Enligt Lars Rask var det myndighetens styrelse som ville anlita pr-konsulten Micael Bindefeld för den stora festen och andra arrangemang.
TT: Låter inte det som en fråga för en vd?
- Jo, men inte desto mindre var det så, säger han.
Lars Rask påpekar att de drygt 9 miljoner kronor som betalats till Micael Bindefeld gått till mycket annat än festen i Stockholms stadshus.
- Det har handlat om pressbearbetning för att få uppmärksamhet för ett antal unga forskare som fått stora bidrag och det berodde på att vi inte hade en egen kommunikationsfunktion i gång då.
I samband med detta har myndigheten arrangerat ett par mingel där det serverades "ett glas vin vid entrén och ett glas vin till snittarna".
När det gäller festen i stadshuset i samband med stiftelsens 15-årsjubileum som gick lös på 1,9 miljoner kronor saknas fortfarande en detaljerad redovisning.
- Det beror på vad du menar med specifikationer. Vi vet ju vad fakturorna omfattar. Det är mat och serveringspersonal och sådana saker.
TT: Anser du i dag att ni varit vidlyftiga?
- Festen är en sak, den kan man diskutera. Det andra tycker jag ligger väl inom stiftelsens ramar.
- Vi lever i en gråzon mellan privat och offentligt. Men om man tittar på de lagar som finns så är det kristallklart, jag tycker det är kristallklart i alla fall, att man ska upphandla, säger Rask.

Ulla-Britt Fräjdin-Hellqvist, styrelseordförande i SSF medger att stiftelsen brustit.
- Vi gjorde fel som inte som inte gjorde en upphandling. Vi ska nu gå igenom alla fakta som DN lägger upp och se vad som brustit och efter det fattar vi beslut om åtgärder. Det kommer att gå med blixtens hastighet, vi började med det redan i går, säger hon.
Fakturorna för olika PR-projekt och fester har enligt DN varit mycket otydliga.
- Det är jag väldigt förvånad över. Det är väldigt konstigt, det finns säkert naturliga förklaringar. Men nu ska allt ska upp på bordet, varenda liten specifikation ska upp, säger Ulla-Britt Fräjdin-Hellqvist.

På frågan om varför SSF:s revisorer inte reagerat svarar Ulla-Britt Fräjdin-Hellqvist:
- De har inte kontaktat oss i styrelsen, jag måste kontakta dem under dagen för att höra vad de har att säga. Varför det inte fungerat kan jag inte svara på. Vi ska ta reda på det och sedan meddela alla hur vi hanterar det här i fortsättningen, säger hon.
Enligt Fräjdin-Hellqvist har SSF anlitat Micael Bindefeld för PR och event för att föra ut forskningsresultat och vad forskning är till för.
- Det är viktigt att forskningsresultaten kommer ut och förändrar bilden av forskare. Det är en väldigt viktig del av vårt arbete.

Fakta om SSF:

Stiftelsen för strategisk forskning (SSF) har nio miljarder kronor i kapital.
Pengarna kommer från de på 1990-talet nedlagda löntagarfonderna.
Regeringen skrev stadgarna och tillförde kapitalet.
Två av styrelsens tio ledamöter utses av regeringen.
Ulla-Britt Fräjdin-Hellqvist, tidigare verksam i Volvo och Svenskt Näringsliv, är styrelseordförande.
Lars Rask är vd.
Kansliet har ett 15-tal anställda och ligger i World Trade Center i Stockholm.
SSF ska stödja forskning inom naturvetenskap, teknik och medicin.
I fjol betalade stiftelsen ut över en halv miljard kronor i forskningsbidrag.
SSF beskriver sig på hemsidan som "en fri, oberoende forskningsfinansiär inom det offentliga forskningsfinansieringssystemet".

Källa: Dagens Nyheter och SSF:s hemsida. (TT)

Större eller mindre textLäsarpulsen
Toppnyheterna just nu