Svenskarna stödjer sjöfyllerilagen

Text: TT
Publicerad 7 augusti 2012 10.31 Uppdaterad 7 augusti 2012 10.58
Större eller mindre text

Stockholm.
Åtta av tio svenskar stödjer sjöonykterhetslagen och tycker att det är lika illa att köra båt som bil i onyktert tillstånd. Det visar en undersökning från Svenska livräddningssällskapet (SLS) som Svenska Dagbladet tagit del av.
- Det var lite överraskande att stödet var så starkt för lagen, säger Anders Wernesten på SLS.
Enligt nuvarande lag går gränsen för sjöonykterhet vid 0,2 promille. Detta kritiserades på SvD:s debattsida av ett antal kulturprofiler i söndags.

Vid tre av fyra undersökta dödsolyckor på sjön i fjol hade den omkomne alkohol i blodet, rapporterar P4 Väst.
- Det är förvånande att endast en fjärdedel var spiknyktra. De andra hade mer eller mindre alkohol i blodet, säger Jonas Ekblad, analytiker vid Transportstyrelsen, till TT.
2011 omkom 40 personer på sjön i en olycka med fritidsbåt. Transportstyrelsen har hittills tittat på 24 av dessa fall genom att granska obduktionsprotokollen. I 18 av fallen konstaterades det att den omkomne var alkoholpåverkad.
Granskningen av dödsolyckorna är en del av en strategi för ett säkrare båtliv. 2020 är målet att antalet omkomna ska vara nere på i snitt 25 personer om året. I år har drygt tio fall rapporterats in, vilket enligt Ekblad är rekordfå vid den här tidpunkten på året.
- De exakta orsakerna till nedgången vet vi inte. En orsak kan vara vädret och det går inte utesluta att de nya alkoholreglerna har fått genomslag. Men det är inget vi kan bevisa just nu, säger Jonas Ekblad.

Större eller mindre textLäsarpulsen
Toppnyheterna just nu