Många sjuka av gammal mat

Text: TT
Publicerad 19 juni 2012 9.27 Uppdaterad 19 juni 2012 10.46
Större eller mindre text

Stockholm.
Aftonbladet har granskat rapporter från livsmedelsinspektörer i 213 kommuner och hittat allvarliga brister på livsmedelskvaliteten. En handlare medger att ostar har märkts med fel förpackningsdag.

Bland annat fick en familj i Enköping problem när de köpte mjölkersättning till ett barn på två månader. Barnet blev sjukt eftersom mjölkersättningen var gammal och dålig. I en affär i Härnösand var köttkvarnen i så pass dåligt skick att inspektörerna ville förbjuda att den användes.

Enligt Aftonbladets granskning har 70 kommuner allvarliga anmärkningar på livsmedelskvaliteten.

En Icahandlare i Stockholmsområdet medger för Aftonbladet att ostar som säljs i butiken har märkts med fel förpackningsdag samt att kunder vilseletts av etiketter.

– Jag kan hålla med och erkänna att vi har gjort fel, säger köpmannen till tidningen.

Statsinspektören Louise NyholmLivsmedelsverket menar att det hela kan vara brottsligt.

– Förpackningsdag är visserligen en frivillig märkning, men väljer man att ha den så ska det verkligen vara förpackningsdagen också, säger hon till Aftonbladet.

"Det är felaktigt och vilseledande att ange fel förpackningsdag och självklart förstår vi om kunder blir oroade över dessa uppgifter. Det ska aldrig ske i en ICA butik men tyvärr har det hänt. Genom våra egna och kommunernas inspektioner identifieras saker som är fel och kan förbättras. Det är ovanligt med brister som allvarligt riskerar matsäkerhet och hälsa", säger Mats Ovegård, chef för kvalitet i butik, Ica Sverige, i ett pressmeddelande.

Större eller mindre textLäsarpulsen
Toppnyheterna just nu