Enklare sortera avfall för hushållen

Text: TT
Publicerad 29 maj 2012 15.12 Uppdaterad 29 maj 2012 18.19
Större eller mindre text

Göteborg.
Trenden med sjunkande mängder hushållsavfall är bruten. Nu behövs bättre samverkan mellan kommuner och producenter för att på bästa sätt ta hand om avfall från hushållen, anser utredaren Lars Ekecrantz.

Det behövs bättre samverkan mellan kommuner och producenter, till exempel av matvaror, för att på bästa sätt ta hand om avfall från hushållen. Det anser Lars Ekecrantz, som på uppdrag av regeringen utreder hur hanteringen av hushållsavfall ska se ut i framtiden. Han vill både ha en tydligare ansvarsfördelning och ett system som är enklare för hushållen.

Ekecrantz presenterade i dag sin utredning, som snart är klar, på avfallsbranschens årsmöte.


Trenden med sjunkande mängder hushållsavfall är bruten. I fjol ökade avfallet med 3,1 procent jämfört med året innan, enligt färsk statistik från Avfall Sverige.

– Det var lite förvånande. Men vi såg en förbättring i konjunkturen under 2011 och avfallsmängderna är ofta en spegling av tillväxten. Den totala mängden avfall är dock fortfarande lägre än vad det var 2007, innan minskningen började, säger Weine Wiqvist, vd för Avfall Sverige.

Samtidigt har svenskarna blivit bättre på att sortera matavfall. Insamlingen av källsorterat matavfall ökade med tio procent under förra året, vilket enligt Avfall Sverige är ett resultat av att fler kommuner infört insamlingssystem.

Större eller mindre text14 läsare har reagerat på denna artikel

29% är glada

21% är likgiltiga

29% är nyfikna

21% är arga


Hur reagerar du på "Enklare sortera avfall för hushållen"?

Läsarnas kommentarer

Din kommentar tillhandahålls av Disqus och ska ej betraktas som redaktionellt material. Genom att kommentera på Trelleborgsallehanda.se så godkänner du samtidigt våra regler.
Läsarpulsen
Toppnyheterna just nu