Storbanker satsar på mobilbetalning

Text: TT
Publicerad 15 maj 2012 21.22 Uppdaterad 16 maj 2012 9.35
Större eller mindre text

Sverige.
De fyra storbankerna, Länsförsäkringar och Danske Bank samarbetar kring en tjänst som låter privatpersoner skicka pengar mellan varandra i mobiler. Swedbank testar även ett nytt system med mobilbetalning i butiker.

Samtidigt har Swedbank börjat testa ett system för betalningar med mobilen i butiker som går under namnet Bart. Systemet innebär att kunden har en app i sin mobil som använder så kallade QR-koder, en slags streckkod, för att bekräfta köpet. Det testas från mitten av maj till i augusti på Åhléns i Stockholm city samt på Hemköp i Skanstull och Sundbyberg, skriver Swedbank på sin hemsida.

Bankerna är inte först ut med att lansera en tjänst som låter privatpersoner skicka pengar mellan varandra med mobilen.

Mobiloperatörerna Tre, Telenor, Telia Sonera och Tele 2 bildade nyligen ett bolag, 4T, som också satsar stort på en liknande tjänst, Wywallet, som ska lanseras i juni. Med Wywallet kommer man kunna ha ett konto i mobilen som fylls på via internetbanken eller via betalkort, och tanken är att man till en början ska kunna skicka pengar mellan privatpersoner. Wywallet ska senare även kunna användas för betalning i butiker. Bankernas Swish-tjänst kommer alltså att konkurrera med mobiloperatörernas tjänst.

Swish kommer att vara öppet för alla banker att ansluta sig till, enligt Carl Molinero, chef för mobila betalningar på Swedbank.

– Det är bara bra om fler banker ansluter sig, säger han.

Att operatörerna lanserar sin mobila plånbok redan i juni medan bankerna lanserar Swish i höst är han inte så orolig över.

– 4T blir en spänstig konkurrent, vi får väl se vad kunderna väljer. Men det tar ju tid att förändra kundbeteenden. Det har till exempel tagit hur många år som helst att få betalkort etablerade, säger han.

Betalningssystemet Bart testas i en betaversion i olika Hemköp-butiker i sommar av kunder som anmält sitt intresse. Molinero tror att det kan lanseras skarpt någon gång under nästa år.

– Vi bygger inte in oss i någon speciell teknik. Vi vet inte ännu vad det blir för standard, hela världen exploderar ju med olika initiativ kring mobila betalningar. Vi vill också testa det här och se vad kunderna tycker, säger Carl Molinero.

Till en början ska man använda QR-koder i Bart, men senare kan det även bli så att man använder så kallad nfc-teknik, närfältskommunikation. Båda metoderna innebär att kunden håller upp sin telefon mot en terminal i butiken och har en speciell kod för att godkänna betalningen som dras från personens betalkort.

Projektet är bara ett av flera som pågår i Sverige just nu, andra exempel är företagen Seamless och Payair.

Större eller mindre text3 läsare har reagerat på denna artikel

0% är glada

33% är likgiltiga

0% är nyfikna

67% är arga


Hur reagerar du på "Storbanker satsar på mobilbetalning"?

Läsarnas kommentarer

Din kommentar tillhandahålls av Disqus och ska ej betraktas som redaktionellt material. Genom att kommentera på Trelleborgsallehanda.se så godkänner du samtidigt våra regler.
  • avatar Johan___X  1 dag sedan
  • Man kan undra vilka dolda avgifter som bankerna lagt på här?
Läsarpulsen
Toppnyheterna just nu