Förtroendet för regeringen sjunker

Text: TT
Publicerad 24 april 2012 13.48 Uppdaterad 24 april 2012 14.58
Större eller mindre text

Sverige.
Svenska folkets syn på regeringens arbete har förändrats sedan hösten 2010.

Svenska folket är bättre på att ta in olika politiska ståndpunkter än att skaffa koll på vem som är vem i politiken, men 99 procent av svenskarna känner till statsminister Fredrik Reinfeldt (M).

Folk har också bra koll på de partiledare som varit med länge som exempelvis Lars Ohly, före detta partiledare för Vänsterpartiet. Håkan Juholt är, trots sin korta tid som partiledare för Socialdemokraterna, väl känd. 97 procent av svenskarna känner till honom. Miljöpartiets språkrör har däremot länge haft svårt att ta sig in i folks medvetande. Åsa Romson är känd endast av 61 procent av svenskarna.

Storebror staten åtnjuter ett ganska högt förtroende hos svenskarna. I SOM-institutets förtroendebarometer hamnar staten något över mitten i raden av svenska institutioner och verksamheter.

Samtidigt är det i undersökningen inte uttalat hur staten ska definieras, men Lennart Weibull vid Göteborgs universitet pekar på att statens överhuvud, det vill säga kungahuset och kungen, hamnar långt ner på listan.

SOM-institutet konstaterar också i dag att kvinnor lönearbetar nästan lika mycket som män, men det är fortfarande kvinnor som står för den större delen av hemarbetet. Kvinnor lägger 28 timmar i veckan, medan män lägger 20 timmar på jobbet i hemmet. Det område där man delar mest lika är ansvaret för gemensamma barn.

Kerstin Alnebratt vid SOM-institutet pekar på att det är ett område som har varit föremål för en rad jämställdhetsbefrämjande åtgärder som förskola, föräldraförsäkring, pappamånad med mera.

– Det är svårt att tänka sig något motsvarande när det gäller till exempel diskning, säger hon.

Större eller mindre text23 läsare har reagerat på denna artikel

65% är glada

9% är likgiltiga

4% är nyfikna

22% är arga


Hur reagerar du på "Förtroendet för regeringen sjunker"?

Läsarnas kommentarer

Din kommentar tillhandahålls av Disqus och ska ej betraktas som redaktionellt material. Genom att kommentera på Trelleborgsallehanda.se så godkänner du samtidigt våra regler.
 • avatar pro_bono  3 veckor sedan
 • Det är väl inte så konstigt att förtroendet för regeringen faller når den är så urusel. Nä vi får hoppas på en ny vid nästa val då skall ni få se på gnistor.
 • avatar Dog_person  3 veckor sedan
 • Hoppas kan man alltid, men jag vill nog se det innan jag tror det, inte lönt ta ut "segern" i förskott.
 • avatar KHland  3 veckor sedan
 • Moderater eller sossar, pest eller kolera.När man nedvärderar den inhemska befolkningen och vräker ut våra samlade resurser på lyxlirare så kan man knappast ha något förtroend. Tur det finns ett tredje alternativ som värnar om sveriges väl.
 • avatar Martin Isaksen  3 veckor sedan
 • Verkligheten är att vi har haft en för svag opposition, regeringen har genomfört de flesta stora förändringar som de har lovat. Tyvärr som jag skrev så har de andra inte kommit med något nytt att möta upp att samarbeta eller motarbeta. Det är rätt kul att sossarna får mer röster i undersökningarna men de har inte gjort något, enbart varit tysta. Det borde i praktiken innebära att de är nöjda med dagens politik...
 • avatar Sheppshult  3 veckor sedan
 • Man ser det man vill se och hör det man vill höra. M lovat att ha klar sin politik lagom till nästa val, varför gäller inte det S? Det är busenkelt att hitta info på deras hemsida eller läsa debattartiklar från S.
 • avatar Steve_Cossie  3 veckor sedan
 • Det som rubriken säger nämns överhuvud taget inte i artikeln. Dolda journalistbudskap?
Läsarpulsen
Toppnyheterna just nu