Sverige

200 miljoner till utsatta förorter

Sverige Artikeln publicerades

Femton av landets socialt utsatta stadsdelar får 2013–2014 200 miljoner kronor av regeringen i höstbudgeten för att motverka utanförskap.

De 15 förortsområdena, som alla har minst 4 000 invånare, ska på sätt och vis tävla om stödet. Bäst resultat när det gäller att minska beroendet av socialbidrag, att öka sysselsättningen och förbättra studieresultaten ger mest pengar ur potten om 100 miljoner per år.

– Det här är ett av våra stora sociala problem. Vi har stadsdelar där barnens normalsituation är att de vuxna inte har ett jobb att gå till, säger Erik Ullenhag vid en pressträff på måndagen.

Syftet med stödet är att stärka ekonomierna i de utsatta områdena, så att man har råd att göra mera. Samtidigt är stödet prestationsbaserat, vilket innebär att de stadsdelar som gör mest får mest.

– Det fördelas efter hur man förbättrar resultaten och betalas ut i slutet av 2013. Alla stadsdelar kommer att få pengar, men de det går bättre för får mer pengar, säger Ullenhag.

Det handlar om 100 miljoner kronor per år för 2013 och 2014.

De 15 områdena finns både i större och mindre städer.

I Stockholm är det Tensta och Rinkeby, i Göteborg Östra och Västra Bergsjön, Hjällbo, Gårdsten och Norra Biskopsgården, i Malmö Södra Sofielund och Herrgården, i Södertälje Ronna och Hovsjö, i Växjö Araby, i Trollhättan Kronogården, i Borås Hässleholmen, i Landskrona Centrum-Öster och i Kristianstad Gamlegården.