Sverige

2 000 får lämna Telia Sonera

Sverige Artikeln publicerades

Telia Sonera kapar 2 000 tjänster för att spara två miljarder kronor på två år, enligt delårsrapporten. Det är sju procent av koncernens personal. Vinsten för tredje kvartalet blev 6 612 miljoner kronor, mindre än väntat.

Telia Sonera skriver i rapporten att ambitionen är att fundamentalt ändra arbetssättet.

– Vi har ett industrifenomen som innebär att det inte finns någon tillväxt inom den mobila verksamheten. Och om lönerna går upp med tre procent och vi inte har någon tillväxt på topplinjen, då måste man hitta kostnadsbesparingar, säger Telia Soneras vd Lars Nyberg till TT.

Nyberg vill inte säga hur många tjänster som kommer att beröras i Sverige, men säger att neddragningen berör personal i flera länder. Var, när och hur meddelas senare.

– Men vi kände att det var dags att gå ut och berätta om det här.

TT: Men är det mest i Sverige?

– Vi har ju flest anställda i Sverige, så det är möjligtvis en indikation, men jag vill inte gå in i den spekulationen.

– Grunden för kostnadsbesparingarna är att vi måste finna sätt att förenkla vår verksamhet och ifrågasätta alla möjliga

aktiviteter vi har. Jag tror att vi kan göra det med mindre kostnader.

Neddragningarna omfattar cirka 7 procent av koncernens totala personalstyrka.

Telekomföretaget redovisar en vinst före skatt på 6 612 miljoner kronor för tredje kvartalet. Det kan jämföras med vinsten på 7 251 miljoner kronor motsvarande period i fjol.

Analytiker hade i genomsnitt räknat med en vinst före skatt på 6 738 miljoner kronor, enligt Reuters sammanställning.

– Jag fick beskedet i går. Det är fruktansvärt. Alla personalneddragningar är en sorg för våra medlemmar och 2 000 är en gigantisk siffra, säger Agneta Ahlström, ordförande för Unionen Tele, som med omkring 3 800 medlemmar är det största facket på företaget.

– Det här slår ned som en bomb. Ingen är beredd på detta. Att vi efter flera år av neddragningar inte kan få lugn och ro, det är tragiskt.

Hon vet inte hur stor andel av neddragningarna som rör anställda i Sverige. Företagets argument om att man behöver dra ned på kostnaderna köper hon inte.

– Man kan inte ta bort mer personal. Det finns inget mer att ta av. Medlemmarna är redan så effektiva som det går att vara, säger Ahlström.

Telialedningen räknar med en oförändrad prognos för 2012. Det innebär att omsättningen i lokala valutor och exklusive förvärv väntas bli i spannet 0–1 procent.

Valutakursförändringar kan komma att ha en betydande påverkan, skriver bolaget. Ebitda-marginalen före engångsposter väntas bli cirka 35 procent.

Omsättningen uppgick till 25 842 miljoner kronor, jämfört med 26 707 miljoner kronor ett år tidigare. Här låg förväntningarna på 26 098 miljoner kronor.

I affärsområdet Eurasien uppgick intäktstillväxten till tvåsiffriga tal och lönsamheten (mätt som ebitda-marginal) översteg 50 procent. I Uzbekistan steg omsättningen med 57,5 procent till 684 miljoner kronor, främst som en följd av att konkurrenten och marknadsledaren MTS fått sin licens återkallad av myndigheterna, skriver Telia Sonera.

Nyberg kommenterar också den senaste tidens uppgifter om mutbrott och penningtvätt relaterade till köpet av frekvenser i Uzbekistan.

"Anklagelserna som riktas mot Telia Sonera är allvarliga, även om vi är övertygade att de är grundlösa. För att klargöra de faktiska omständigheterna och fastställa om det finns någon som helst grund för anklagelserna har Telia Sonera initierat en extern juridisk granskning som skall presenteras före årsskiftet. Riksenheten för korruption har också inlett en förundersökning, vilken vi välkomnar och som vi kommer att samarbeta med," skriver Nyberg.