Sverige & Världen

Så påverkas du av ovädret

Skåne Artikeln publicerades
SMHI har utfärdat en klass 1-varning för Skåne.
Foto:Bosse Nilsson
SMHI har utfärdat en klass 1-varning för Skåne.

Mängder av varningar för besvärligt väder med snö, regn och blåst har placerats ut på SMHI:s Sverigekarta. Nu har ovädret dragit in över landets södra delar – och fortsätter sedan norrut.

För Skåne är det utfärdat en klass 1-varning. Färjor och tåg på flera platser i Skåne är inställda.

Följ vår direktrapport här om väderläget i Skåne.

Har du egna bilder från snöovädret? Mejla oss på webbredaktionen@skanemedia.se, eller ladda upp direkt i rapporteringen:

Klass 1-varningar för allt från kuling till höga vattenstånd och snöfall är utfärdade längs andra delar av landets kuster, men också för bland annat Dalarna, Örebro, Kronoberg, Jönköping, Värmland och Skåne.

– På en olycksplats säger patrullen att det är glashalt, säger Stephan Söderholm, vid polisens ledningscentral i region Syd, och förklarar att vägarna är mycket hala i framför allt västra Skåne.

En lång rad trafikolyckor har avlöst varandra sedan lunchtid, men polisen har inga rapporter om allvarliga personskador i samband med dessa.

– Men det gäller att tänka sig för om man ska köra ut på vägarna i västra Skåne, säger Stephan Söderholm.

– Flera lastbilar är inblandade i olyckor. Och på ett ställe har två dubbeldäckare blåst av vägen.

Bussarna åkte av E22 i södergående riktning utanför Hörby. Inga personer skadades, men bussarna ska bärgas

Kvar i natt

Regn och blötsnö har redan dragit in. Och senare under förmiddagen tilltar vinden.

– Snöfallet passerar under dagen för Götalands del. För Svealand och vidare upp över Norrland är det kvar under kvällen och natten, åtminstone nederbörden, säger Sandra Andersson.

Upp till 10–15 centimeter blötsnö väntas i de områdena, vilket i kombination med kraftig vind kan leda till drivbildning och problem i trafiken. Flera tåg och färjor i södra Sverige har ställts in.

– När det blåser mycket finns det risk att träd faller över spår och kontaktledningar och därför riskerar tåg att bli stående strömlösa. Det vill man inte utsätta passagerare för, av säkerhetsskäl kör man därför inte tåg på sträckor som man vet är känsliga för starka vindar, säger Agneta Eklund, vid Trafikverkets pressjour, och förklarar att det finns avstängda sträckor i såväl syd som väst.

Inställda färjor och tåg

Tågen mellan Malmö och Ystad ställdes vid lunchtid in. Det är än så länge oklart om det är på grund av vädret, men det är problem med strömförsörjningen som ligger bakom. I nuläget finns ingen prognos för när tågen kan börja gå igen.

Även mellan Trelleborg och Malmö är tågen inställda, här på grund av ett signalfel. Inte heller här finns det någon prognos, och det är oklart om det är vädret eller något annat som ställt till det.

I Ystad har man valt att ställa in onsdagens färjetur till Rönne klockan 18.30 med snabbfärjan Leonora Christina. Även avgången från Rönne till Ystad klockan 16.30 ställs in. Passagerare bokas om till senare turer: 20.30 från Rönne och 22.30 från Ystad.

I hamnen i Trelleborg har vindarna dock än så länge påverkat några färjeavgångar.

Flygplatsen Kristianstad Österlen Airport påverkas i nuläget inte heller av de starka vindarna som är på väg in.

– Vi följer rapporterna och ur vårt perspektiv ser det bra ut just nu, säger Jonas Haak, vd för flygplatsen.

Hastigheten på Öresundsbron begränsas till 50 kilometer i timmen på grund av de hårda vindarna. Vindkänsliga fordon rekommenderas att inte köra över bron, enligt Öresundsbrokonsortiet.

BRA LÄNKAR NÄR OVÄDRET DRAR IN:

Skånetrafiken

SMHI

Trafiken.nu

Trafikverket