Sverige & Världen

Åtta gripna efter förmodat terrordåd

Storbritannien Artikeln publicerades
Området kring parlamentsbyggnaden i centrala London är avspärrat och beväpnad polis står vakt efter dådet.
Foto:Matt Dunham
Området kring parlamentsbyggnaden i centrala London är avspärrat och beväpnad polis står vakt efter dådet.

Åtta personer har gripits efter gårdagens förmodade terrordåd i London. Polisen i Storbritannien har genomfört räder på sex adresser i Birmingham och på andra platser. Underrättelsetjänsten MI5 är redo att bistå polisen.

Beväpnade poliser stormade ett bostadshus i Edgbaston i Birmingham i morse, rapporterar Sky News.

Räden har koppling till utredningen av gårdagens attentat vid det brittiska parlamentet, då en person mejade ned fotgängare med bil och knivhögg en 48-årig polisman till döds innan han sköts ihjäl av polisen.

– Vi har sökt igenom sex adresser och gjort sju gripanden. Undersökningen i Birmingham och andra delar av landet fortsätter, säger Mark Rowley på polishögkvarteret Scotland Yard, enligt Reuters.

Sedan uttalandet har ytterligare en person gripits, enligt Londonpolisen. Underrättelsetjänsten MI5:s generaldirektör meddelar att myndigheten är "fullt mobiliserad" för att hjälpa polisen, skriver nyhetsbyrån Press Association på Twitter.

Tre personer dödades av den misstänkte gärningsmannen och ytterligare 29 vårdas på sjukhus, sju av dem med mycket allvarliga skador, enligt Rowley. Tidigare har polisen uppgett att fyra dödades.

Det brittiska parlamentet kunde öppna igen på torsdagsförmiddagen. Men säkerheten där ska ses över, säger Storbritanniens försvarsminister Michael Fallon enligt Reuters.

– Polisen utreder den här mannen, hans medhjälpare, varifrån han kom, säger Fallon till BBC Radio.

– De utreder skyndsamt huruvida andra människor var involverade. Deras arbetshypotes är att det här är kopplat till islamsk terrorism.

Dådet i London beskrivs av Storbritanniens premiärminister Theresa May som "en sjuk och depraverad terrorattack". Efter attacken samlades människor vid polisavspärrningarna nära parlamentet.

– Polisen gör ett bra jobb. Detta måste vara den säkraste platsen i staden just nu, sade Londonbon Phoebe Lanzer till den norska nyhetsbyrån NTB:s utsända.

Polisnärvaron i centrala London är stor efter attacken och på torget Trafalgar Square, som är populärt bland turister, lyste himlen under natten upp av det blå skenet från polisbilarna.

På torget fanns ett danskt par på semester i huvudstaden.

– Vi fick först information om händelsen genom att familjen skickade meddelanden och undrade om vi var okej. Men vi insåg att något hade hänt när vi såg och hörde alla helikoptrar, sade Morten Bruun till NTB.

Polisen uppgav sent under kvällen att attentatsmannen förmodligen var inspirerad av internationell terrorism. Attacken kopplas till islamistisk extremism.

Flera av de skadade är utländska medborgare. Tre franska skolelever, fem sydkoreaner, två rumänska medborgare och en man från Portugal finns bland de skadade.

Fakta

Europeiska terrordåd

Onsdagens attack i London utreds som ett misstänkt terrordåd. Olika fordon har vid åtminstone två tillfällen används vid terrorattacker i Europa på senare tid:

Den 19 december förra året dödades tolv personer när en lastbil rände in i folkmassan på en julmarknad i Tysklands huvudstad Berlin. Gärningsmannen sköts senare ihjäl av italiensk polis.

Den 14 juli i fjol dödades 84 människor då en lastbil körde rakt in i en folksamling på strandpromenaden i Nice i Frankrike. Gärningsmannen identifierades som en fransman född i Tunisien. IS tog på sig dådet.

Andra omfattade europeiska terrordåd de senaste åren:

Den 22 mars 2016 dödades 32 personer, bland dem två svenskar, i två attacker i Belgiens huvudstad Bryssel. Dessutom skadades omkring 300 människor av attentatsmännen som slog till dels på flygplatsen, dels i tunnelbanan.

Den 13 november 2015 gick beväpnade IS-jihadister till attack mot en fotbollsarena, flera kaféer och en konsertlokal i Paris. 130 människor dödades i de samordnade attackerna – den dödligaste i sitt slag i fransk historia.

Visa mer...