Sverige & Världen

Salladsbristen består – rotsaker i ropet

Ekonomi Artikeln publicerades
Försenad odling i tunnelväxthus i Spanien kan leda till fortsatt grönsaksbrist på butikshyllorna och högre priser ända till april.
Foto:Björn Lindgren/TT
Försenad odling i tunnelväxthus i Spanien kan leda till fortsatt grönsaksbrist på butikshyllorna och högre priser ända till april.

Grönsaksbristen på butikshyllorna befaras fortsätta ända till april på grund av nya odlingsproblem i Spanien.

– Vi dammsuger klotet efter grönsaker, säger Claes Salomonsson, pressansvarig på Axfood.

Det dåliga vädret i december och januari har inte bara förorsakat en dålig skörd utan också försenat odlingen i tunnelväxthus i Spanien. Det innebär att den ovanligt låga grönsaksproduktionen i länderna kring Medelhavet kan hålla i sig ända in till månadsskiftet mars och april, säger spanska bönder för nyhetsbyrån Reuters.

– Vi ser en fortsatt brist på bladgrönt och flera sorters sallader, särskilt från det ekologiska sortimentet. Problemet kan förmodligen uppstå igen i mars, när det som aldrig planterades i januari inte kommer att skördas, säger Jonas Andersson, central chef för frukt och grönt på Ica.

– Det är fortfarande ett väldigt osäkert läge. Tidigare i veckan såg vi en klar ljusning i tillgången på grönsaker. Men det här är känsligt från dag till dag. Så nyheter om sämre väder kan ju få allt att slå tillbaka på nolltid, säger Claes Salomonsson på Axfood.

För att råda bot på grönsaksbristen har flera butikskedjor försökt köpa in salladssorter från exempelvis Marocko i stället för Spanien och Italien.

– Vi försökte till och med flyga in en testpall isbergsallad från USA. Men kvaliteten höll inte och dessutom fungerar det inte utifrån vår hållbarhetssynpunkt, säger Salomonsson på Axfood.

En upplyftande nyhet i krisen är att konsumenter i stället köper mer svenskproducerat.

– Produktionsbristen i Medelhavet betyder inte att folk har slutat handla grönsaker. Jag kan snarare tycka att det är glädjande att vi ser en ökad efterfrågan på rotfrukter, säger Jonas Andersson på Ica.

Liknande konsumtionsmönster ser även Coop och Axfood, enligt presskontakterna Charlotta Åsell respektive Claes Salomonsson.

– Sedan tillgången på bladgrönt begränsades har priserna ökat och det har fått folk att vända sig till rotfrukter, säger Åsell.

– Det här ger konsumenterna en chans att testa vitkål, spetskål, morötter och andra svenska produkter man kan göra sallad av, säger Salomonsson.

Gabriel Cardona Cervantes/TT

Fakta

Exceptionellt väder bakom

Bristen på vissa grönsaker beror på att exceptionellt väder med kyla, snö och översvämningar i södra Europa har haft negativa konsekvenser för grönsaksskörden

I Storbritannien har en stor brist på isbergssallad lett till ransoneringar hos stormarknadskedjorna Tesco, Morrisons och Sainsbury's, där kunder endast fått köpa tre salladshuvuden per inköpstillfälle.

I Sverige råder brist på främst bladgrönsaker, däribland ruccola, bladspenat och machésallad, vilket har fått priserna att stiga. Det finns dock inga planer på ransoneringar på svenskt håll.

Ute i butikerna finns det dock gott om rotsaker och kål, varav en del odlats i Sverige. På senare tid har efterfrågan på dessa grönsaker ökat, enligt Ica, Coop och Axfood.

Visa mer...