Sverige & Världen

Kaj Linna frias från rånmord

Sverige Artikeln publicerades
Kaj Linna.
Foto:Johan Nilsson/TT
Kaj Linna.

Kaj Linna som mot sitt nekande dömdes till livstids fängelse 2004 frikänns i dag helt av hovrätten för rånmordet i Kalamark.

– För en minut sedan var jag faktiskt en livstidsfånge, det är jag inte nu, säger Linna till DN.

I och med hovrättens frikännande dom kan Linna inte dömas för brottet som begicks för nära 13 år sedan.

– Jag är glad för andras skull. Det var mångas axlar som sjönk ner, svarar Kaj Linna på frågan om vilken hans första tanke var efter den frikännande domen.

Hovrättens slutsats blev att den bevisning som presenterats i rättegången var otillräcklig och därför inte kan leda till en fällande dom, enligt ett pressmeddelande.

Linna har därmed suttit i fängelse i nära 13 år för ett brott han inte kan dömas för. Juridikprofessorn Mårten Schultz har tidigare sagt att han tror att Linna kan räkna med att placera sig på första plats bland dem som fått skadestånd för felaktiga domar. Men Linna säger att åren i fängelse inte kan kompenseras med pengar.

– Men det är en naturlig sak att det ska kompenseras på något sätt, säger han.

När Kaj Linna möter pressen i Kalmar frågar en reporter om han tror att skuldfrågan kommer att lösas.

– Jag tror att det är möjligt att lösa, svarar han.

Aldrig har Linna accepterat att ett straff ska avverkas. Han har bland annat vägrat arbetsplikten i fängelset och i stället fokuserat på att få upprättelse, trots att beteendet inte alltid uppskattades av fängelsepersonalen.

– Det har nog bara taggat mig. Under fängelsevistelsen gjorde jag klart för Kriminalvården att jag inte tänkt ägna mig åt det som de tycker att jag ska göra, utan åt det jag ser som viktigt. Att få resning, upprättelse och komma tillrätta med den här problematiken, säger han.

Linna har varit helt övertygad om att det i dag skulle bli en friande dom, lika säker som han kände sig inför att få resningen beviljad i vintras och att bli släppt efter rättegången.

Detta har hänt: