Sverige & Världen

En gripen för mord på FN-svenska

Kongo-Kinshasa Artikeln publicerades
Foto:Bertil Ericson / TT

Myndigheter i Kongo-Kinshasa har gripit en person misstänkt för mordet på FN-svenskan Zaida Catalán. Gripandet ska ha skett för mer än vecka sedan.

Rättssäkerheten i landet är låg och det är inte ovanligt att syndabockar utses, säger Afrikakännaren Maria Eriksson Baaz.

Ytterligare en misstänkt greps men lyckades rymma, säger Joseph Ponde, som är landets högsta militäråklagare. Fyra poliser som ansvarade för att vakta de misstänkta har därför också gripits.

Han anger inte när gripandet ska ha skett, men avslöjar att den gripne ska ha transporterats mellan olika platser redan den 4 april.

Ponde beskriver den gripne som en "rebell", rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Zaida Catalán och hennes amerikanske kollega Michael Sharp fördes bort den 13 mars tillsammans med sin tolk. De hittades döda ett par veckor senare. Deras tre bortförda chaufförer har inte hittats.

Rättssäkerheten är generellt låg i landet, även om många förbättringar setts på senare år, inte minst inom militärdomstolarna, förklarar professor Maria Eriksson Baaz vid Institutionen för globala Studier vid Göteborgs universitet. Hon forskar själv i Kongo, bland annat om kongolesiska regeringsarmen.

– Om man döms eller inte beror mycket på vem personen är och vilka kontaktnät han eller hon har. Det är ganska vanligt förekommande att syndabockar utses som får ta straffet i stället för den skyldige, om den skyldige har mycket resurser eller kontakter högt upp i den politiska eller militära hierarkin, säger hon till TT.

Mordet på de två FN-experterna har väckt stor internationell uppmärksamhet och risken är hög att man försöker hitta en syndabock för att snabbt klara upp brottet, tror Maria Eriksson Baaz. Att regeringsarmén var föremål för FN-granskningen kan spela in.

– Det behöver dock inte vara fallet eller nödvändigtvis tyda på att de verkligt skyldiga finns på regeringssidan. Att FN utreder övergrepp som begåtts av regeringsarmén är inget nytt. Det har man gjort i över 15 år och ganska ofta har man presenterat bevis som sedan lett till sanktioner av olika militära ledare.

Maria Eriksson Baaz lyfter fram att utländska FN-arbetare inte tidigare har utsatts för våld av regeringsarmén i samband med sitt arbete.

– Om det skulle vara så i detta fall är det något nytt. Detta innebär förstås inte att det är omöjligt, men man ska vara ytterst försiktig med att dra förhastade slutsatser.

En svensk förundersökning har inletts om mordet på Catalán i Kongo-Kinshasa. Polisens nationella operativa avdelning (Noa) deltar i utredningen som leds av internationella åklagarkammaren i Stockholm.

Polisen vill inte svara på frågor om vilka svenska resurser som finns på plats i Kongo-Kinshasa.

– Det är långfredag och du får ursäkta, men det går inte att få tag i så mycket uppgifter i dag, säger Petter Liljeblad, pressekreterare vid polismyndigheten.

Utrikesminister Margot Wallström har, enligt sin pressekreterare, nåtts av beskedet.

– Vi har sett uppgifterna men just nu är det inte aktuellt med en kommentar, säger Erik Wirkensjö, pressekreterare hos Margot Wallström.

Wallström har tidigare krävt att de ansvariga för Cataláns död måste ställas till svars. (TT)

Fakta

Zaida Catalán

Zaida Catalán var språkrör för Miljöpartiets ungdomsförbund 2001–2005.

Försökte 2009 att bli invald i EU-parlamentet.

Var invald i Stockholms stadsfullmäktige 2006–2011. Hon avgick på grund av uppdrag utomlands.

Är utbildad jurist som bland annat arbetat på Miljöpartiets riksdagskansli. Som politiskt aktiv engagerade hon sig mycket i kvinnors rättigheter, mänskliga rättigheter och hbtq-frågor.

De senaste åren har hon haft uppdrag som rådgivare i genusfrågor åt olika EU-insatser. Hon har arbetat med EU:s polisinsats i Afghanistan, i Kongo-Kinshasa och på det av Israel ockuperade Västbanken.

I juli 2016 fick hon uppdraget att delta i FN:s expertgrupp för Kongo-KInshasa.

Visa mer...