Sverige & Världen

Detta har hänt i ubåts-fallet i Danmark

Danmark Artikeln publicerades
Peter Madsens ubåt UC3 Nautilus sjösätts på Refshaleøen i Köpenhamn 2008. Arkivbild.
Foto:Bardur Eklund/NTB Scanpix
Peter Madsens ubåt UC3 Nautilus sjösätts på Refshaleøen i Köpenhamn 2008. Arkivbild.

Den svenska kvinnan som senast sågs på en ubåt i torsdags är fortfarande försvunnen. Ubåtsägaren Peter Madsen är häktad misstänkt för vad som kan beskrivas som vållande till annans död. Det här vet vi hittills.

Den svenska journalisten är i 30-årsåldern och bosatt i Danmark. Hon skulle göra ett reportage på ubåten och sågs ombord i Köpenhamn vid 19.30-tiden i torsdags kväll.

Vid 19-tiden på kvällen ska båten ha lämnat hamnen på ön Refshaleøen i Köpenhamn. Ubåtsägaren Peter Madsen har sagt att kvinnan gått i land senare under kvällen, vid 22.30, vid restaurangen Halvlandet på Refshaleøen.

På fredagsnatten runt klockan 02.30 slår kvinnans partner larm då ubåten inte återvänt till sin kajplats.

Vid 03.39 får den danska polisen larm om en misstänkt sjöolycka.

Tidigt på fredagsmorgonen påbörjas sökandet efter ubåten UC3 Nautilus, som är 17,8 meter lång och väger 40 ton.

Fredag klockan 10.30 siktas ubåten vid Køgebukten, söder om Köpenhamn. Madsen meddelar då via radio att han är på väg tillbaka till hamnen och alla ombord uppges må bra.

Klockan 11 sjunker plötsligt ubåten. Madsen räddas av en privatbåt, men kvinnan återfinns inte.

Omkring klockan 13.30 meddelar dansk polis att de ska påbörja dykningar och försöka ta sig in i ubåten. Det lyckas inte och i stället beslutas att ubåten ska bärgas.

Klockan 17.44 meddelar Köpenhamnspolisen att Peter Madsen misstänks för mord alternativt dråp. Madsen nekar till brott och säger att kvinnan släpptes av klockan 22.30 på torsdagskvällen. Polisen söker efter vittnen.

Strax innan klockan 10 på lördagsmorgonen inleds bärgningen av ubåten och omkring klockan 16 sticker tornet på ubåten upp ovanför vattenytan.

Ungefär samtidigt inleds häktningsförhandlingarna i Köpenhamns tingsrätt (byret) bakom stängda dörrar.

Vid klockan 17 meddelas att Peter Madsen häktas för att ha orsakat kvinnans död på grund av "oaktsamhet", vilket motsvarar det svenska "vållande till annans död". Han häktas i 24 dagar.

Under lördagskvällen bogseras ubåten till Nordhavnen i Köpenhamn och en mer omfattande kriminalteknisk undersökning påbörjades under natten.

Först på söndagsförmiddagen kan polisens tekniker ta sig in i båten och omkring 11.30 bekräftar den danska polisen att ingen kropp har hittats ombord. Båten betraktas nu som en brottsplats.

Senare under söndagen uppger Aftonbladet att ett större handelsfartyg varit nära att krocka med ubåten i Öresund vid midnatt natten mot fredagen – drygt två timmar innan ubåten anmäldes försvunnen.

Under måndagen uppger Köpenhamnspolisen att den tekniska undersökningen bekräftar att ubåten sänktes avsiktligt. Elektronik från ubåten ska undersökas vidare för att kunna rekonstruera ubåtens färd.

Samtidigt pågår sökandet efter den försvunna svenska journalisten med flyg. Dansk polis har bett om tillstånd att även söka även över svenskt vatten.

Källor: Danska polisen, Ritzau, DR, Aftonbladet