Winqvist: Min tuffaste stund som seniortränare

Fotboll Artikeln publicerades
TFF-tränaren Patrick Winqvist i matchen mot Kalmar FF på Vångavallen i våras.
Foto: Andreas Hillergren/TT
TFF-tränaren Patrick Winqvist i matchen mot Kalmar FF på Vångavallen i våras.

TFF har inte vunnit på tre månader. Då ställs laget mot sin skräckmotståndare på söndagen, för trelleborgarna har inte gjort mål på bortaplan mot AIK på 17 år.

En poäng sedan uppehållet. Åtta förluster på de nio senaste matcherna. Sist i allsvenskan och utslagna ur Svenska Cupen av bottenlaget i division två, Hässleholms IF.

Det är minst sagt dystert att vara TFF-supporter för tillfället.

Patrick Winqvist har sedan cupfiaskot i tisdags haft mycket att fundera på.

– Jag går igenom min tuffaste tid som seniortränare, säger TFF-tränaren.

– När det går bra rullar allt bara på. Man får ta att det går mindre bra ibland också, fortsätter Winqvist, som mest har vunnit med TFF sedan han kom till klubben 2015.

Hur har senaste dagarna varit?

– Vi har snackat en hel del om situationen och ska jobba mer med det mentala under övningar på träningen. Många spelare funderar såklart på sina prestationer när vi hamnat i det här läget, men vi hjälper varandra, vi sitter alla i samma båt.

Vad ska ni ändra på?

– Det är mest små detaljer det handlar om. Tittar vi på Malmömatchen var det ganska många bitar som var bra. Men matchplanen förstörs ju av att de gör mål efter 100 sekunder. De gör två mål på fasta situationer. Jag har tjatat sedan VM om hur viktiga fasta situationer är i dagens fotboll.

TFF har släppt in 26 mål på de åtta matcherna efter sommaruppehållet, vilket motsvarar 3,25 mål per match.

Trots det har Winqvist fokuserat på anfallsspelet senaste dagarna.

– Vi måste hitta former för vårt anfallsspel. Vårt anfallsspel har mycket med vårt försvarsspel att göra. Vi har satt oss i situationer som gör att vi först måste lösa omställningar sedan även det uppställda försvarsspelet. Vi kan inte ge bort frisparkar när vi har hörna, då hamnar vi i svåra situationer, förklarar Winqvist.

– Men det är skönt med tätt matchande när vi befinner oss i den här situationen, fortsätter han.

Mitt i denna tuffa stund ställs alltså TFF mot AIK på söndagen. Sju (!) gånger i rad har TFF gått mållösa mot Solnagänget på bortaplan.

Senaste gången TFF gjorde mål borta mot AIK var den 3 maj 2001 då det blev 3–2 till de svartgula i Svenska Cupen. Fyra dagar innan den matchen blev det hemmaseger med 2–1 i Solna i det allsvenska mötet det året.

Bara två gånger på 21 försök har TFF besegrat AIK på bortaplan.

Å andra sidan har lagen aldrig möts på Friends Arena tidigare.

Avspark

AIK–TFF

Vad: 19:e omgången av allsvenskan i fotboll.

När: Söndag, 17.30.

Var: Friends Arena, Solna.

Hur: TA-sporten liverapporterar från matchen på, www.trelleborgsallehanda.se.

Läget i laget

TFF tränar på lördagen och då tas truppen ut.

Skadade sedan tidigare är Mattias Håkansson och Óttar Magnús Karlsson. Islänningen tränade för första gången på fredagen efter sin operation av tummen för en vecka sedan.

Missar matchen gör även Oscar Johansson och Anton Tideman, men de är på väg tillbaka från sina skador. Johansson kan nog göra comeback på fredag mot Norrköping och Tideman i matchen efter mot Häcken, tror Winqvist.

I övrigt ska alla spelare vara tillgängliga. Värt att notera är att Salif Camara Jönsson får spela. Som TA-sporten skrivit tidigare fick han bara en matchs avstängning för sitt röda kort mot Sundsvall.

Tränarsnack

Patrick Winqvist, tränare TFF: ”AIK är ett väldigt cyniskt och systematiskt lag, det måste vi hantera. Vi är inne i ett tufft spelschema. Ingen kan begära tre poäng av oss men vi måste hantera matchen på ett bra sätt.”

Motståndarkollen

AIK toppar tabellen. Laget har ännu inte förlorat i allsvenskan denna säsong. Solnagänget har tagit 42 poäng på 18 matcher, 30 poäng fler än TFF.

AIK besegrade i veckan division ett-laget Sandviken med 2–0 i Svenska Cupen.

Visa mer...