Winqvist känner stöd trots tuff höst

Fotboll Artikeln publicerades
TFF:s tränare Patrick Winqvist under fredagens match mot IF Elfsborg på Vångavallen.
Foto: Andreas Hillergren/TT
TFF:s tränare Patrick Winqvist under fredagens match mot IF Elfsborg på Vångavallen.

På onsdagen kan TFF åka ur. Men Patrick Winqvist har känt ett stort stöd från klubben trots att TFF inte vunnit på 18 matcher. Tränaren hyllar den lugna miljön som finns i klubben och han känner att han har utvecklats sedan Tom Prahl kom in.

Det har gått över fem månader sedan TFF vann en match. Trots det prekära läget har tränaren Patrick Winqvist känt stort stöd från klubben hela tiden.

– Föreningen har velat att jag ska fortsätta som jag gjort innan. Jag har känt stort stöd under hela hösten, säger Patrick Winqvist.

Tränaren har för första gången under sin tid i TFF fått genomlida motgångar denna säsong.

– Man presterar sämre under press, både som spelare och tränare. Trelleborgs FF är en väldigt fin miljö att verka i. I klubbar som Göteborg men även Elfsborg är det en mer ansträngd miljö, det har visat sig under året.

Men klubben har som bekant ändå utfört åtgärder under säsongen. Den 29 augusti kallades Tom Prahl in som en extra resurs. Den gamle TFF-tränaren har sedan dess övervakat två träningar i veckan och varit en mentor för Winqvist.

– Det har varit positivt för mig att få in en erfaren person som har ställt frågor och vänt och vridit på saker. Han har fått oss ledare att reflektera över hur vi jobbar. Det har utvecklat mig, konstaterar Winqvist.

– Tom kan föreningen har kommit in med nya ögon och sett saker och ting på ett annorlunda sätt. Det har varit nyttigt, fortsätter tränaren.

En anledning till motgångarna i år är enligt Winqvist att TFF blev av med många ledare i spelartruppen efter förra säsongen. Magnus Andersson och Kristian Haynes är nu enbart vid sidan av planen. Även Fredrik Persson slutade.

Dessutom har lagkaptenen Salif Camara Jönsson varit skadad under stora delar av säsongen.

– Vi tappade många ledare i gruppen och det blir kännbart när laget får motgångar. Det har blivit en annan konstellation i gruppen, vissa spelare har fått ta andra roller.

– Vi har jobbat mycket med gruppen under hösten och jag har sett hur spelare växt efter det. Visste jag om det skulle jag kanske ha jobbat annorlunda i våras. Alla har blivit bättre på att ställa krav och ta emot kraven från medspelarna. Många spelare har tagit kliv framåt mentalt, de vill bidra, säger tränaren.

TFF har spelat 18 matcher i rad utan att vinna, 17 i allsvenskan och en i Svenska Cupen. Spelarna har varit tvungna att ta ansvar i den tuffa situationen.

Winqvist ser ändå hur laget höjt sig i sista matcherna.

– De senaste matcherna har vi gjort prestationer som varit värda fler poäng, matcherna mot Dalkurd, Sirius, Göteborg och Elfsborg. Vi har fått väldigt lite betalt utifrån de prestationerna vi har gjort i dessa matcher.

– Sedan kan vi inte säga att det är otur. Vi har inte varit tillräckligt bra i de avgörande momenten. Där märks det att självförtroendet och känslan kan vara bättre.

På onsdagen är det ny måstematch. För en gångs skull möter TFF ett lag som nästan är lika formsvagt. Kalmar FF har inte vunnit på de nio senaste matcherna i allsvenskan.

– Efter att de slagit Djurgården blev de hyllade för sitt spel. Men sedan dess har de inte vunnit, konstaterar Winqvist.

TFF kan vid förlust, och om andra resultat går emot dem, vara ute ur allsvenskan vid niotiden på onsdagen.

– Det är en jobbig situation såklart. Men det beror fortfarande på oss själva i viss mån, vinner vi så finns fortfarande chansen, säger Patrick Wnqvist.

Avspark

Inför Kalmar FF–TFF

Vad: Omgång 28 i allsvenskan i fotboll.

När: Onsdag 19.00.

Var: Guldfågeln Arena.

Hur: TA-sporten rapporterar direkt på www.trelleborgsallehanda.se

Läget i laget

Det är osäkert om Jasmin Sudic kan spela då han har lite känningar i sitt knä. Därför har Patrick Winqvist tagit ut 19 spelare i truppen. Magnus Andersson är uttagen på nytt.

Deniz Hümmet är avstängd efter sitt gula kort i fredags mot Elfsborg.

Däremot får TFF tillbaka Alexander Blomqvist, Sebastian Ohlsson och Zoran Jovanovic efter avstängningar.

En magmuskelskada har hållit Albin Nilsson borta de senaste matcherna. Han riskerar att missa resten av säsongen.

Det gör även Erik Andersson som fortfarande rehabtränar efter sin bristning i baksidan av låret.

Preliminär startelva: Marko Johansson– Isak Jönsson, Alexander Blomqvist, Jasmin Sudic, Anton Tideman– Felix Hörberg, Robin Nilsson, Sebastian Ohlsson, Oscar Johansson–Zoran Jovanovic, Salif Camara Jönsson.

Avbytare: Dennis Petersson (mv), Kofi Sarkodie, Magnus Andersson, Lasse Nielsen, Johan Brannefalk, Marcus Pode, Freddie Brorsson, Óttar Magnús Karlsson.

Motståndarkollen

Kalmar FF är oerhört formsvagt. Laget har spelat nio allsvenska matcher utan att vinna, senaste segern togs borta mot Djurgården med 2–0 den 19 augusti. Sedan dess har laget bara tagit fyra poäng. En av dem kom i söndags då det blev 0–0 borta mot Hammarby.

Kalmar får tillbaka Viktor Elm och Mikael Dyrestam som var avstängda senast.

Visa mer...