Annons

Vikings nära division två

I lördagens tidning kunde man läsa att Tif Vikings, efter segern mot Halmstad Ravens, är nära Alltvåan. Det är fel. Laget är nära HockeyTvåan, och tar sig dit vid minst en poäng i söndagens match mot Virserum.
Ishockey • Publicerad 16 mars 2019
Daniel Jönsson i Tif Vikings har inga problem att hålla koll på pucken. Det är svårare för publiken att hålla reda på seriesystemet däremot.
Daniel Jönsson i Tif Vikings har inga problem att hålla koll på pucken. Det är svårare för publiken att hålla reda på seriesystemet däremot.Foto: Tomas Nyberg

Korrekt är att Tif tar sig vidare till Hockeytvåan, eller division två, vid seger eller lika mot Virserum på söndag. Det tar i och för sig laget närmre Alltvåan, men knappast nära. I division två måste nämligen Vikings i så fall komma bland de fyra bästa i sin grundserie, där totalt tolv lag ingår.

Känner du dig lika förvirrad kring ishockeyns seriesystem som TA-sportens reporter så kommer här en redogörelse med hjälp av Svenska Ishockeyförbundets tävlingsansvarige för region syd, Peter Johansson.

Annons

– Man kan börja så här, att när det gäller hockeytreorna, som är den lägsta nivån, så delas det i första läget in geografiskt, säger Peter Johansson.

– Beroende på hur många lag som sen ingår, så blir det två stycken alltreor med åtta lag i varje, fortsätter han.

De lag som inte tar sig till Alltrean spelar sedan i en av fyra stycken fortsättningsserier, där vinnaren i varje serie får spela playoff om en plats till kvalserien.

– Från Alltrean så är det ju de fyra bästa lagen som går till en av två kvalserier, medan däremot femman och sexan spelar playoff mot segrarna i fortsättningsserierna om ytterligare två platser till kvalserien, säger Peter Johansson.

Sedan fylls de fyra kvalserierna på med lag från Hockeytvåan, så att det totalt blir 16 lag som slåss om fyra platser upp till division två. Det är där Vikings ligger nu.

Nästa år kan alltså Vikings spela i Hockeytvåan, där de fyra bästa lagen i varje serie går till en Alltvåa. Sex av de åtta lagen i Alltvåan går sedan till ett playoff där också segrarna i de två fortsättningstvåorna skickas in. De totalt åtta lagen möts sedan över tre matcher.

– De fyra vinnarna där går till kvalserien till division ett, där två lag från Hockeyettan går ned. Där är sex lag totalt och där går seriesegrarna upp i ettan.

Men varför är det så krångligt?

– Det pågår en utredning i förbundet, där det finns ett förslag om direkta uppgångar i iallafall de högre serierna, säger Peter Johansson.

– Men lägre ned så kommer man ju från många olika serier, om det då var många som gick direkt upp så skulle det ju behövas att många också trillar ur, så det är ju en anledning, fortsätter han.

Annons

Vidare finns det ytterligare en fördel för det nuvarande systemet och den ligger i publiksiffrorna, menar tävlingsansvarige Peter Johansson.

– Om man tittar på de här kvalen och kvalserien och playoff och allt sånt så drar det ju oftast lite mer folk. Sen de som inte går till kvalserier och playoff spelar ju färdigt lite tidigt kanske, det är väl den stora nackdelen i så fall, säger han.

Niklas Gyberg IvarssonSkicka e-post
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons