”Vi står vid sidan av och ser på. Det gör jävligt ont”

Sport Artikeln publicerades

I 30 år har TFF tillhört någon av landets två högsta serier. Nu är platsen i svensk elitfotboll hotad. När mörka fotbollsmoln svävar över palmernas stad hade TA-sporten krissamtal med tre luttrade supportrar.

I början av november 2010 hade TFF spurtat till sig en femteplats i allsvenskan, klubbens högsta placering sedan i början av 90-talet.

Sedan dess har klubben fallit ur allsvenskan och är nu på väg att falla ur superettan. Laget ligger på kvalplats, två poäng ovanför nedflyttningsstrecket och med fem poäng upp till laget ovanför kvalstrecket.

– Man har knappt fattat att vi har trillat ur allsvenskan egentligen, man är kvar i den chocken ännu. Och så nu det här, säger P-O Larsson, TFF-supporter sedan 1986.

Tillsammans med Stefan Mårtensson och Roger Nilsson upplever de sin tyngsta stund med laget i sitt hjärta.

Vad är det som har gått fel sedan femteplatsen 2010?

PO: – Det var kanske så att det blev för bra med den där femteplatsen.

SM: – Tittar vi på de två senaste säsongerna så har TFF spelat 51 matcher och vunnit tolv. Min uppfattning är att de spelare som spelar i dag är komplementspelare till dem som lämnade föreningen, typ Pode, Demir och Drugge. Komplementspelarna är kvar, plus gamla spelare som är skadebenägna.

PO: – Jag tycker vi inte har någon riktig striker heller, ingen som sätter chanserna, det har vi inte haft på många år. Det måste vara någon som är jävligt distinkt när läget kommer, där brister det tycker jag.

RN: – Vi får ta in Lilienberg (Mats), han hade nog gjort ett par strutar även om han är 40 plus.

PO: – Som jag ser det handlar det inte bara om spelarna, jag skulle mycket gärna se att det byttes ut folk i styrelsen. Man kanske behöver göra en förändring där, ta in lite nytt folk som kan lite mer fotboll och som har lite jävlar anamma.

– Jag tror det brister där först, sedan genomsyrar det hela laget.

PO: – Så går Bingsgård (kommunalrådet) ut och sätter en jäkla press på pågarna genom att säga att om ni inte klarar det så blir det ingen ny arena. Det är tokigt.

SM: – Som jag ser det är inte TFF många placeringar bättre än tabellen visar. Sedan har ångesten kommit av att förväntningarna är större, det gör att det blir krampaktigt.

Var brister det spelmässigt?

SM: – Leder vi matchen och känner den falska tryggheten börjar vi snurra med bollen, gång på gång ska vi göra det snyggt. ­Istället för att sätta press på de långsammare superettanbackarna, ska man spela sig igenom varje lagdel och då är det kört.

PO: – Man ser det i varje match, när de har chans att gå framåt så spelar de i sidled i stället.

RN: – Det går för långsamt helt enkelt.

SM: – Det gäller att börja vinna saker i matcherna, att slå en ordentlig passning, att vinna ett motlägg. I det här läget är vi mer intresserade av en vinst än skönspel.

PO: – Jaja, herregud. Vad sa han hockeytränaren i Malmö? Grishockey, och äckligt disciplinerat.

PO: – Sedan är det en annan sak vi inte får glömma, det är publiken. Det är inte kul för pågarna, först underpresterar man, och sen kommer inte trelleborgarna. Då blir det ju ändå värre. Vad fan tycker spelarna då? Att vi är nog inte värda mer publik, det sätter sig mentalt i skallen.

– Det bästa är att bjuda alla invånare i Trelleborg att komma och se alla våra sista hemmamatcher. Det hade gjort en jätteskillnad. Alla måste inse att det här är Trelleborgs största varumärke, det är inte palmer, det är TFF.

RN: – De har ju provat gratis inträde innan, och det har inte kommit så många fler.

SM: – I första hand handlar det ju ändå om prestationen på plan. Och jag har full förståelse för att folk inte väljer att gå dit, eller väljer att göra något annat.

RN: – Fast själv skulle man ju aldrig svika, hur dåligt det än går.

Bryr sig trelleborgarna verkligen om hur det går för TFF? Klubben har ju tappat hälften av åskådarna jämfört med förra säsongen.

RN: – Folk pratar alltid TFF med en, men det är roligare att hacka när det går dåligt.

PO: – Gemene man som bara är måttligt intresserad tror jag ändå bryr sig.

SM: – Det är trelleborgarnas syn på sig själva som är dålig. Ta uttrycket ”Trellehulla”, det finns ingen utanför kommunen som använder det, det är vår syn på oss själva. Och så bor det en liten MFF:are i var och varannan trelleborgare, tyvärr.

PO: – Jo, så är det.

RN: – Det är ett problem att Malmö ligger så nära som det gör. Det är mer inne att åka in där, det är inte så många yngre som kommer och ställer sig hos oss.

PO: – Det är bara och titta när vi låg i allsvenskan och åkte buss in till derbyna. Det var tre-fyra TFF:are och så resten ljusblått, och då gick bussen från Övre.

Har ni funderat på att stanna hemma från matcherna på grund av resultaten?

RN: – Nej. Funderat har man, men det händer aldrig.

PO: – Nej.

SM: – Jag har hoppat över bortamatcherna.

RN: – Jag ska upp till Umeå, tar tåg upp. Vi har två timmar till godo så jag hoppas att allt fungerar så att vi hinner, annars får vi vända igen och åka hem... Det blir bar överkropp där.

Vad krävs för att TFF ska klara sig kvar?

RN: – Först och främst är det en väldigt viktig match på söndag, Assyriska hemma. Skit i hur det ser ut, där är det tre poäng alltså. Tills de dör ska de kämpa och vi ska göra vårt på läktaren.

SM: – De har lön för att göra sitt jobb på söndag, och vi litar på att de gör det. Det är viktigt att de inser allvaret. Man vill inte ha en repris från förra året.

PO: – De kom aldrig ur den mentala krisen när de åkte ur. Sedan var det lite fel att de blev lite uppskrivna inför serien.

SM: – Det ser jag som totalt omotiverat. Tittar man historiskt hur många spelare vi har tappat och de resultat vi har gjort fanns det inget fog för det.

Hur allvarlig är situationen i dag jämfört med tidigare år?

SM: – Resultatmässigt är detta det sämsta vi har varit med om.

PO: – Vi har ju mött bottenkonkurrenterna nu... Vad har vi ”rysst ihopa” där? Inte många poäng.

SM: – Det finns en konstig psykologi i TFF. Vi kan inte slå lag som ska vara sämre än oss, så har det sett ut historiskt. Nu klarar vi inte av att slå dem som är bättre heller. Det känns inte riktigt bra. Det där är något som måste sitta i skallen.

– Eller så är det så att de inte är bättre.

RN: – Nej, man kan inte skylla på något.

TFF gick back med nästan nio miljoner förra året och publiken sviker. Finns det utrymme för elitfotboll i Trelleborg på lång sikt?

SM: – Självklart, det finns ingen anledning att tro något annat. Vi har haft 10 000 åskådare mot Malmö. Vi har haft 4 000– 5 000 på många matcher. Det är produkten det är fel på, det är inte så att trelleborgarna har sagt att de inte är intresserade.

Är det kris i TFF nu? Är det rätt ord att använda?

SM: – Nej, jag tycker inte att det är kris.

RN: – Jag avvaktar matchen på söndag.

PO: – Jag håller inte med, det är kris. Det är riktig jävla kris.

SM: – För mig är det bara kris om de ramlar ur. Men det är inte lönt att ta ett scenario som inte finns i dag.

RN: – De ska koncentrera sig på att vinna matcher nu. Inte på tabelläget, det får vi göra.

SM: – Spelarna måste ta sitt ansvar, visa sin stolthet som yrkesmän. Det är det enda man kan hoppas på.

Om vi nu ändå föreställer oss att TFF skulle åka ur. Kan man komma tillbaka?

PO: – Bois gjorde det ju, var det 94 eller 95?

SM: – Öster har gjort det, Degerfors har gjort det, Gais har gjort det och Örgryte är på väg. Men jag tror det krävs en bra styrelse och en bra organisation som kan förena näringsliv och allt det där runt omkring.

PO: – Det måste man ju tro, men det händer nog inte året efter. Men som Stefan säger; styrelsen är viktig, att man kan entusiasmera och få folk med sig på resan tillbaka. För det är en jädra backe.

SM: – Jag tror nog att det är en förutsättning att man går tillbaka direkt.

Vad talar för att TFF trots allt ska klara det här?

– Att man visar moral, att man helt raderar ut det som har hänt och tar varje match för sig. Inget fokus på något annat än den match de ska spela. Och ta små matcher i matcher, att vinna sin gubbe.

RN: – Att någon visar vägen, att någon tar på sig ansvaret innan det börjar gå dåligt. ”Thylle” (Mattias Thylander) var expert på det.

PO: – Jag har suttit och tänkt på honom, han var en fantastiskt bra ledare, en sådan gubbe som behövs. Dennis Melander är en ledare, men han har varit tyst på plan i år. Jag får känslan att han inte får alla pågarna med sig. Det är säkert fel, men jag får den känslan.

SM: – Nej, jag tror inte de fungerar som lag.

PO: – Vi får ju vara positiva mot pågarna, de har ju fått tillräckligt med skit, och gå dit och stötta dem.

SM: – Som jag ser det är det styrelsen som är problemet. De har haft för höga ambitioner för den spelartruppen man har.

RN: – Sen har man alltid fått höra det här med skadorna. Det gäller att koncentrera sig på de elva som är på plan att de ska vinna.

Är det någon som har överraskat positivt i laget i år?

RN: – Zoran (Jovanovic) och Thiago.

PO: – Absolut Zoran. Och han ville de knappt ha, han var den siste de kontrakterade och han har varit bäst.

Har ni något råd att ge till tränaren Anders Grimberg?

SM: – Spela enkelt.

PO: – Byt i tid

RN: – Ja, byt i tid.

PO: – Sen har jag ett tips till. Den bäste målskytten vi har i TFF i år, Kristian Haynes, ska spela på topp.

RN: – Som en av två menar du, så att vi ska köra 4-4-2?

PO: – Ja, eller han kan vara där själv, men han ska spela på topp.

RN: – Nej, jag tycker han ska spela på mittfältet, där gör han sig bäst.

Hur påverkas ni själva av TFF:s motgångar?

RN: – Allt påverkas, framför allt efter matcher och så, man kan inte sova. Det är svårt att koncentrera sig på jobb. Där är fullt med MFF:are så det blir ännu jobbigare. Så man vill ju inte äta samtidigt med dem.

SM: – Min särbo ska slippa höra mer nu, vi har gjort en överenskommelse. Man är lite sjuk, så är det. Jag tror det är jäkligt jobbigt för spelarna, men vi har ju en frustration där vi inte kan göra något. Vi står vid sidan av och ser på. Det gör jävligt ont.

Hur kommer säsongen att sluta?

SM: – Min enda lycka den här säsongen är att vi klarar en kvalplats, inget annat. Allt annat är bonus.

RN: – Som det känns nu ja.

PO: – Oj, så har jag inte vågat tänka. Jag vill absolut inte möta Lunds BK på Vångavallen, för då losar vi.

27 poäng är kvar att spela om. På söndag kommer Assyriska till Vångavallen.