Första försäljningen på sju år

Fotboll Artikeln publicerades
Deniz Hümmet och Östersunds Rewan Amin i en närkamp i TFF:s sista allsvenska hemmamatch.
Foto: Andreas Hillergren/TT
Deniz Hümmet och Östersunds Rewan Amin i en närkamp i TFF:s sista allsvenska hemmamatch.

På torsdagen blev affären mellan TFF och Elfsborg klar. Försäljningen av Deniz Hümmet är den första på sju år för TFF.

Något TFF haft svårt med de senaste åren är att sälja spelare. När klubben sålde Deniz Hümmet till Elfsborg på torsdagen var det första gången på sju år som klubben lyckas få pengar för en kontrakterad spelare.

Sist det hände hade TFF även då ramlat ur allsvenskan, när klubben efter säsongen 2011 sålde vänsterbacken Erdin Demir till norska Brann.

– Tittar vi objektivt på det måste vi kunna utveckla spelare och sälja dem vidare. Vi var ju nere i division ett under några år och det är ju en orsak till att det var länge sedan vi sålde en spelare, säger TFF:s klubbdirektör Mattias Kronvall.

Elfsborg har under en tid visat intresse för Deniz Hümmet. Men senaste dagarna har det gått fort.

– Det var först i måndags kväll som diskussionen började. Sedan tog det riktig fart i tisdags, berättar Mattias Kronvall.

TFF tappar nu en U21-landslagsspelare men får i gengäld tillbaka de pengar de köpte anfallaren för, för ett år sedan, plus säkerligen mer därtill.

– Det är en del av fotbollen, att sälja spelare vidare. Deniz har gjort det bra i allsvenskan och vi är övertygade om att han skulle gjort det bra i superettan i år.

– Samtidigt har han varit tydlig med att han vill spela så högt upp som möjligt, och det har vi förståelse för, han spelar ju ändå i Turkiets U21-landslag. Kan vi förmedla och sälja spelare vidare är det bra för oss som klubb, säger Mattias Kronvall.

Hur mycket fick ni för övergången?

– Det vill jag inte kommentera, säger Mattias Kronvall.

Under presskonferensen i Borås då Hümmet presenterades av sin nya klubb framkom det att klubbar i Turkiet varit intresserade av honom också.

– Ja det har funnits några klubbar därifrån som varit intresserade. Det är klart att det kan handla om mer pengar när man säljer till en utländsk klubb. Men Elfsborg var den mest aktiva klubben och de har varit tydligast mot både oss och Deniz, berättar Mattias Kronvall.

Det var Expressen som var först med att berätta att Deniz Hümmet var klar för Elfsborg.

På en presskonferens klockan 17 på torsdagen presenterades han.

– Elfsborg visade stort intresse och det kändes rätt från början. Elfsborg är en storklubb i mina ögon och står för en fin fotboll, sa Hümmet på presskonferensen.

Anfallaren, som kom till TFF från Gefle för ett år sedan, gjorde fem mål i allsvenskan under 2018.

22-åringen har skrivit på ett fyraårskontrakt med Boråsklubben.

TFF kommer nu att försöka ersätta Deniz Hümmet. Sportchef Peter Swärdh kommer att leta efter en anfallare.

– Vi kommer att ersätta Hümmet. Vi har varit medvetna om risken att tappa honom, nu kan vi intensifiera arbetet med att hitta en ersättare, säger Mattias Kronvall.

TFF har nu tre anfallare i truppen, Salif Camara Jönsson, Noah Christoffersson och André Reinholdsson, nyförvärvet från Bromölla. I truppen finns också Zoran Jovanovic och Mattias Håkansson som kan spela som forwards.