Ungdomar lyfter mot SM-medalj

Sport Artikeln publicerades

De talangfulla tyngdlyftarungdomarna i TABK ligger tvåa i landets högsta ungdomsserie. Men även om laget når USM-finalen i Falun i december kan de tvingas stanna hemma. "Vi har inga pengar till resan", säger tränaren Ingemar Aldenhov.

Enligt Aldenhov är huvudproblemet för klubben att man är för trångbodda. Träningslokalen i "Södans" källare räcker inte till. TABK satsar hårt på att hjälpa klubbar som sysslar med andra idrotter och de aktivitetsbidrag man får in den vägen är klubbens största inkomstkälla.

Allehanda har tidigare berättat om hur många Trelleborgssimmare tar hjälp av TABK – bland andra OS-simmaren Mattias Ohlin – och sedan i somras tränar IFK Trelleborgs handbollsherrar regelbundet hos TABK, med känt resultat. IFK:s friidrottare gör det också.

Ingemar Aldenhov berättar att ännu fler skulle kunna, och vill, ta del av TABK:s kunskaper. Lokalen räcker dock inte till – och därmed försvinner den möjligheten att tjäna mer pengar. Diskussioner har förts med kommunens fritidsförvaltning.

– Man är positiva till oss men det finns ingen lokal, säger TABK-Ingemar Aldenhov.

Andra möjligheter till intäkter är sponsorer och försäljning av bingolotter.

– Jag vill hellre att de är här och tränar än att de är ute och säljer bingolotter. Sedan tycker jag att det är svårt att budgetera för sånt. Vi tackar självklart inte nej till sponsorer men vi har ingen som jobbar med det. Vi vill bygga verksamheten på verksamheten. Vårt sätt att tjäna pengar är att hjälpa andra klubbar, säger Ingemar Aldenhov.

TABK har runt 40 medlemmar varav hälften tävlar. Utöver dessa kommer ytterligare 80 idrottare från andra klubbar och tränar i TABK-lokalen.

Att idrottare från alla möjliga sporter drar nytta av tyngdlyftningssportens kunskap och sätt att träna är inget nytt, enligt TABK-tränaren. Däremot handlar det om en renässans.

– När gymen kom med maskiner och sånt blev folk stela, kände sig klumpiga och fick skador. Men nu har man återigen upptäckt att den här träningen ökar balans, motorik och smidighet, säger Ingemar som tycker det är försmädligt att platsbristen ska behöva stå i vägen för klubbens utveckling.

– Vi är inne i en väldig expansion. Efterfrågan på vår verksamhet är mycket stor. Jag har fått förfrågan från SOK om jag vill hjälpa andra OS-sporter och förbundet vill lägga träningsläger här för ungdomarna i Skåne, Blekinge och Halland. Men det är svårt för då får man alltid säga nej till andra. För tyngdlyftningssporten i sig är trenden också positiv, menar Ingemar.

– Trenden i hela landet är att det är på väg uppåt. Men ungdomar vill alltid bli starka och vi har egentligen aldrig haft några problem med att värva folk.

Hur det än blir med tränings-lokal i framtiden – och även om klubben skulle få en ny och större lokal i morgon – saknas det pengar i kassan för resan till USM-finalen i lag i Falun första helgen i december. Alexander Holm, 16, Ragnar Öhman, 16, Mikael Urkom, 17, och Christoffer Granlund, 16, kanske får stanna hemma.

– Förmodligen har vi inte pengar till det. Jag har förstått att det kostar för mycket och jag vet inte riktigt hur vi ska få fram dem.

Det rör sig om mellan fem och tio tusen kronor.

Nästa helg går den sista omgången i ungdomarnas division ett. Den går på hemmaplan i Trelleborg och efter det måste TABK fatta ett beslut.

– Jag tror till och med att vi kan få böter om vi inte kommer, säger en orolig Ingemar Aldenhov.

Jonas Gustafsson

0410-545 29/0739-884578

jonas.gustafsson@allehandasyd.se