Annons

Unga idrottare tände OS-elden

Det hade spekulerats länge och gissningarna var många om vem som skulle tända OS-elden 2012.
Men det blev ingen idrottslegendar. Istället blev det en grupp unga idrottare som gemensamt tände elden.
Sport • Publicerad 28 juli 2012
Den olympiska elden.
Den olympiska elden.Foto: 

Roger Bannister och Steve Redgrave var favoriter hos spelbolagen att tända den olympiska elden. Men det blev ingen av dem. I stället var det en grupp unga idrottare som tände elden vid 01.30-tiden svensk tid. Elden tändes kollektivt av brittiska idrottsmän och den gamle Beatlen Sir Paul McCartney avslutade festen med att framföra Hey Jude.

Prick 22.00 svensk tid drog den färske Tour de France-vinnaren Bradley Wiggins igång invigningsceremonin till OS 2012 i London med att ringa i den stora klockan på arenan och möttes av ett massivt jubel.

Annons

Under invigningen nådde publikens jubel öronbedövande nivåer när drottning Elizabeth gjorde entré tillsammans med sin man, prins Philip, och IOK:s ordförande Jacques Rogge.

Drottning Elizabeths ankomst föregicks av en film inspelad på Buckingham Palace där drottningen och James Bond-skådespelaren Daniel Craig lämnade slottet tillsammans i helikopter. Ovanför Olympiastadion närmade sig då en helikopter och två personer klädda som drottningen och Bond hoppade ut med fallskärm.

När idrottarna som ska delta i årets olympiska spel började sitt intåg lystes hela arenan upp. Först gick Grekland som seden bjuder.

En efter en tågade nationerna in och Rolf-Göran Bengtsson bar in den svenska fanan framför den omkring 60 personer stora tvärrandiga svenska truppen.

När värdnationen Storbritannien till slut tågade in som den sista nationen ledda av bancyklisten Chris Hoy exploderade OS-arenan i ett enormt jubel.

När alla 205 nationerna hade tagit plats inne på arenan välkomnade OS-arrangörernas chef Sebastian Coe alla till London och ordföranden för Internationella olympiska kommittén Jacques Rogge höll ett tal innan drottning Elizabeth II förklarade spelen öppnade.

TT:s utsände
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons