Två TRF-ryttare redo för SM

Ridsport Artikeln publicerades
Emilia Liljegren och Breitling, till vänster, och Emelie Walldén och Mr Money är laddade för SM i Helsingborg som avgörs i helgen.
Foto: Jonas Bergström
Emilia Liljegren och Breitling, till vänster, och Emelie Walldén och Mr Money är laddade för SM i Helsingborg som avgörs i helgen.

Emilia Liljegren och Emelie Walldén står inför något stort. De har för första gången kvalat in till ponny-SM i Helsingborg i helgen. ”Det gäller att hålla sig fokuserad, för det är ju Sveriges bästa ryttare som är där”, säger 14-åriga Emilia Liljegren.

Det blir ett roligt höstlov för 14-åriga Emilia Liljegren och 13-åriga Emelie Walldén. Ryttarna som tävlar för Trelleborgs Ryttarförening har kvalat in till ponny-SM i Helsingborg.

Början av veckan har de ägnat åt träning och att skämma bort ponnyerna Breitling och Mr Money med massage och bad på Brosjödal. Allt för att det ska gå bra i SM.

På fredagen inleds tävlingarna. Då gäller det att vara fokuserad när det gäller.

– Man har bara några minuter på banan, man måste tänka hela tiden och ta snabba beslut, säger Emilia Liljegren.

SM blir den andra stora tävlingen för henne i år. I februari kom hon tia i Sverigeponnyn som arrangerades i Scandinavium i samband med Göteborg Horse Show.

Då tävlade hon på C-ponnyn Max. Han såldes i somras. Nu är det 17-årige D-ponnyn Breitling hon tävlar med.

– Breitling är ruinerad och har hoppat 1,30-hinder på tävlingar i Danmark tidigare, berättar Emilia Liljegren.

Breitlings rutin gör att hon känner sig lugn inför SM.

– Det är en väldigt schyst ponny som alltid ställer upp för sin ryttare. Han är alltid glad och aldrig på dåligt humör, jag känner mig trygg med honom, berättar Emilia.

Hon tävlar i medelsvår B dit 52 ryttare kvalat in.

– Mitt mål är att komma till finalen och göra mitt bästa där. Det gäller att hålla sig fokuserad, för det är ju Sveriges bästa ryttare som är där, säger Emilia.

Under ponny-SM tävlar hon även i det som kallas Lilla rundan, som inte har SM-status, med 7-åriga ponnyn Ice Girl.

– Vi köpte henne i april och hon har utvecklats snabbt på kort tid, jag tror att hon kan nå långt i framtiden, säger Emilia.

Breitling och Emilia Liljegren i stallet på Brosjödal.
Foto: Jonas Bergström
Breitling och Emilia Liljegren i stallet på Brosjödal.

Hon och Emelie Walldén har gjort tre felfria rundor i kvaltävlingar för att ha kvalificerat sig för SM.

Emelie har kvalat in på sin C-ponny Mr Money. Hon är nervös inför tävlingen men kan luta sig mot hennes 17-åriga ponny som är rutinerad.

– Jag har haft honom i tre och ett halvt år. Han är snäll men lite busig, men han är alltid väldigt fokuserad på tävlingar, säger Emelie Walldén om Mr Money.

Emelie Walldén tävlar i medelsvår B för C-ponny dit 48 ekipage kvalat in.

Hon har tidigare tävlat i Baltic Cup som är en internationell tävling. Men SM blir största tävlingen i karriären för henne.

– Det är nervöst men min tränare har tipsat mig om att jag ska föreställa mig hur det kommer gå och tänka att det är en vanlig tävling, säger Emelie Walldén.

Mr Money och Emelie Walldén.
Foto: Jonas Bergström
Mr Money och Emelie Walldén.

Här kan ni följa hur det går för TRF-ryttarna i SM.