Speciell debut för Dennis Petersson

Fotboll Artikeln publicerades
Dennis Pettersson fick till sist göra allsvensk debut för TFF.
Foto: Tomas Nyberg
Dennis Pettersson fick till sist göra allsvensk debut för TFF.

När han var 14 år fick han träna med Andreas Isaksson. När Dennis Petersson till sist fick göra allsvensk debut var det i målvaktslegendarens avskedsföreställning på Vångavallen. Men det blev en tuff debut då Djurgården vann med 3–0.

Det var två målvakter i fokus inför avsparken. Andreas Isaksson spelade på Vångavallen igen och fick ta emot blommor av kommunalrådet Torbjörn Karlsson (S) precis innan avspark.

Men blickarna riktades även mot hemmaburen där 23-årige Dennis Petersson fick göra allsvensk debut då Marko Johansson inte kunde spela på grund av sin onda höft.

– Det var skönt att göra debut men inte den starten man ville ha kanske, sa Dennis Petersson.

Petersson hade några tveksamma ingripanden i första halvlek då han fick felträff och sköt ut bollen till inkast. Det gick ett sus genom publiken båda gångerna.

– Det var lite nerver i början, det kanske märktes. Vinden ställde till det lite också. Annars kändes det helt okej för min del, men sedan avgörs matchen på en minut, det känns som att allting är över direkt, sa Dennis Petersson efter debutmatchen.

För under matchen var det istället en utespelare som stal showen. Kerim Mrbati gjorde två mål på en minut i slutet av första halvlek.

0–1 kom i den 42:a minuten när han fick skottläge i straffområdet och sköt hårt och välplacerat till vänster om Dennis Petersson.

Direkt på avspark tog Djurgården bollen av TFF-spelare, Haris Radetinac spelade ut till vänster där Mrbati kom farande, han fick ett fritt skottläge igen, denna gång lite till vänster i straffområdet och sköt på nytt hårt och lågt in bollen bakom Dennis Petersson, som i stort sett var chanslös på målen.

– Det var två närskott, den ena går in under armen. Det är svåra mål att ta, sa Petersson som innan dess inte hade några svåra skott att ta.

– Man vill känna att man får göra någon räddning först så att man kommer in i det ordentligt, men så blev det inte riktigt. Vi visste att det är duktiga på omställningslägen och det visade de ju.

Var det nervöst?

– När man väl kommer ut i början så känns det lite, sen när man är inne i det är det fotboll som man spelat hela livet.

Har du pratat med Isaksson?

– Jag hälsade lite på honom innan men han kände nog inte igen mig. Jag tränade med honom för många år sedan när han var här på somrarna och tränade med Janne (Ericsson, målvaktstränare), då var vi ungdomsspelare med. Jag var nog 14 år då så det var ett par år sen.

– Det var speciellt att möta honom i dag, förmodligen Sveriges bästa målvakt genom tiderna.

Är det skönt att debuten är avklarad?

– Ja, man går och väntar, så det var skönt att det blev av. Nu blev det tråkigt slut men inget att göra åt det. Vi får ta nya tag på onsdag (Dalkurd hemma) så får vi se om jag eller Marko (Johansson) står då.

Allsvenskan är något annat jämfört med att stå i U21-serien fick Petersson erfara. Han har tidigare i år stått i A-laget i matcherna mot Östersund i Svenska Cupen i vintras och mot Hässleholm för någon månad sedan.

– Det är en helt annan nivå. Tempot framförallt, de ställer om från noll till hundra så snabbt så det gäller att vara påkopplad hela tiden, det är väl den stora skillnaden, det är ett steg högre.

Petersson blev överspelad första gången i mitten av första halvlek när Aliou Badji sköt i stolpen. TFF-försvaret gick bort sig helt och Badji kom helt fri. Han lyfte bollen i insidan av stolpen och sedan kunde Isak Jönsson rensa bollen.

I fjärde övertidsminuten gjorde inhopparen Dzenis Kozica 0–3 när han var helt fri framför mål och kunde rulla in bollen bakom Dennis Petersson.

TFF-tränaren Patrick Winqvist var nöjd med sin målvaktsdebutant.

– Över lag gör han det bra, utifrån att man ser att det var allsvensk debut. Det var ett otacksamt läge för honom. Det enda jag tyckte att han kanske kunde ha gjort bättre är att han har bra fötter men det syntes inte riktigt i dag. Kanske omständigheterna spelar honom ett spratt också.

– Men i övrigt tycker jag att han agerar lugnt och på ett bra sätt. Han sätter de andra i bättre situationer än vad vi sätter honom i. Jag tycker att Dennis gör en insats som visar att vi kan tro på honom i framtiden. Han är långt ifrån orsak till att vi förlorar den här matchen, sa Winqvist.

För övrigt. Endast 1592 åskådare kom för att se Isakssons återkomst till Vångavallen. En blygsam siffra.

TFF–Djurgården 0–3

Målen: 0–1 (42) Kerim Mrbati, 0–2 (43) Kerim Mrbati, 0–3 (94) Dzenis Kozica.

TFF: Dennis Petersson– Felix Hörberg, Alexander Blomqvist, Isak Jönsson, Lasse Nielsen, Anton Tideman – Erik Andersson (Freddie Brorsson 66), Robin Nilsson (Oscar Johansson 88), Sebastian Ohlsson – Deniz Hümmet (Óttar Magnús Karlsson 82), Salif Camara Jönsson.

Andreas Isaksson var tillbaka på Vångavallen.
Foto: Tomas Nyberg
Andreas Isaksson var tillbaka på Vångavallen.