Två historiskt lika lag slåss för att dra ifrån

Fotboll Artikeln publicerades
Sist TFF mötte Gif Sundsvall på Vångavallen var säsongen 2008. Då slutade det 2–0 till TFF och Fredrik Jensen samt Erik Sundin stod för målen.
Foto: Stig-Åke Jönsson
Sist TFF mötte Gif Sundsvall på Vångavallen var säsongen 2008. Då slutade det 2–0 till TFF och Fredrik Jensen samt Erik Sundin stod för målen.

När Trelleborgs FF på måndag möter Gif Sundsvall är det två lag med många likheter som möts. Matchen kan komma att avgöra om Sundsvall springer ifrån ännu mer från De Blåe, eller om trelleborgarna kan ta upp kampen igen.

Totalt sett har de åtta matcher som TFF spelat mot Gif Sundsvall i modern tid slutat helt jämnt med tre vinster var och två matcher där lagen spelat lika. Dessutom skiljer det bara två mål på de åtta matcherna och båda lagen har gjort exakt lika många säsonger i högstaligan enligt den allsvenska maratontabellen.

Samtidigt finns det fler likheter som inte hör till det sportsliga. Båda lagen spelar i blå matchställ på hemmaplan, det skiljer bara några tusen invånare mellan städerna och lagens arenor är på ett ungefär lika stora.

Inför årets säsong tippade en samlad journalistkår TFF och Sundsvall som de två sista i allsvenskan, men när mer än hälften av matcherna är spelade har Gif Sundsvall överraskat och ligger på en sjundeplats. Samtidigt som TFF tappat och nu befinner sig under kvalstrecket.

Trelleborgs tränare Patrick Winqvist ser dock fortfarande mötet lagen emellan som en match där TFF ska kunna ta poäng, om inte vinna.

– Vi gjorde en ganska så bra match uppe mot Sundsvall ganska tidigt på säsongen. Vi förlorade med 1–0 men pressade dem ganska så rejält på slutet. Första halvlek gjorde vi det också väldigt bra, säger han.

På måndag återstår att se om TFF kan göra en ännu bättre match och på så sätt jämna ut läget i tabellen mellan de två lagen. Framför allt för att ta viktiga poäng i en annalkande bottenstrid.

– Vi har all respekt för Gif Sundsvall, men det är fortfarande så att det är matcher vi måste försöka ta poäng i och helst vinna för att vi ska kunna vara med och skrapa ihop de poängen som krävs för att vi ska lösa den här uppgiften, säger Patrick Winqvist.