Trotjänare slutar efter 16 år på bänken

Fotboll ,
Ordning på torpet. Mathias Jönsson flyttade till Rullstensvägen i Smygehamn när han var fem år. Året efter började han spela fotboll i Östra Torp Gif. Efter 16 år som lagledare väljer han nu att kliva av.
Foto:
Foto:

I 16 år har Mathias Jönsson varit lagledare i Östra Torp Gif och ÖT Smygehuk FF. 2017 får någon annan ta över. Efter 497 A-lagsmatcher väljer Mathias Jönsson att sluta när familjen behöver hans tid.

– Jag trodde aldrig att den här dagen skulle komma, men det har den gjort, säger han.

Artikeln publicerades 11 januari 2017.

Mathias Jönsson har fortfarande kvar nyckeln till Torpalängan. Även efter att han lämnat den ifrån sig kommer han att ha sitt hjärta kvar i klubben.

Han kom dit första gången som pojklagsspelare 1983 och bortsett från ett år som spelare i Anderslövs Boik har han varit klubben trogen.

Beslutet att sluta har vuxit fram sedan i somras och landade i ett definitivt beslut i december.

– Det har varit jättetufft. De hade velat ha mig kvar bara på matcherna, utan att jag behövde vara med på träningen, men jag vill ge om inte hundra så i alla fall bra nära. Det är framförallt matcherna på helgerna som är problem, barnens aktiviteter på helgerna har jag missat år efter år. Nu är det tid att ta sitt ansvar där hemma.

497 A-lagsmatcher i rollen som lagledare sätter sina spår. Spelare och tränare har kommit och gått. Föreningsmänniskan Mathias Jönsson har alltid funnits där genom vinster och förluster, seriesegrar och degraderingar.

Tanken på att sluta har inte funnits tidigare.

– Inte vad jag kan minnas så här. Det har varit ett härligt gäng, många härliga fotbollsspelare. Jag älskar fotboll och jag älskar föreningen. Närheten till killarna, det är något speciellt med föreningsliv, det är något jag försöker föra vidare till mina barn. Man får kompisar för livet.

Ledare i klubben blev han första gången 1993, då han blev tränare för boll och lek.

Lagledare för A-laget blev han på hösten 2001, samtidigt som hans egen spelarkarriär tog stopp på grund av en korsbandsskada.

– Sedan dess har det bara blivit sporadiska inhopp där det har behövts. Jag har spelat på alla positioner utom målvakt, säger Mathias Jönsson, som står noterad för 301 A-lagsmatcher i den grönvita tröjan.

Senast förra året stod han uppsatt som avbytare i en match när laget hade svårt att få ihop folk.

När Mathias Jönsson blickar tillbaka på sina 16 år konstaterar han att dagens fotbollslag är yngre.

– Medelåldern har sänkts, jag tror inte man spelar fotboll lika länge längre. Om du tittar i småklubbarna är det svårt att hitta många spelare över 30. Man slutar tidigare.

En annan faktor är att trupperna är tunnare. De senaste åren har ÖT Smygehuk anmält lag till reservlagsserien men tvingats att dra sig ur när man inte har fått ihop lag.

– Det var annorlunda förr, då kunde man spela 90 minuter i A-laget på lördagen och 90 minuter med B-laget på söndagen. Det finns de som gör det i dag, men de är betydligt färre. Det är en jättestor skillnad. Jag tror det blir tuffare och tuffare för lagen att få ihop det framöver.

Nu har Mathias Jönsson slutat som lagledare. Men inte bara det. De senaste åren har han skrivit programbladet inför varje hemmamatch, skött hemsidan, haft hand om spelarkontrakten och skött kontakten med media.

Att engagera sig så länge i en förening är ovanligt.

– Det är svårt att få folk som vill engagera sig ideellt. Jag tror det är stressen som folk känner, det är ett stressmoment med sociala medier, det plingar i telefonen och man är anträffbar dygnet runt.

Framöver kommer han att hjälpa till att träna sonen Theos P 7-lag i TFF.

– Det var inte alls någon tanke från början. Jag följde med grabben på träning och blev tillfrågad, de hade bara två tränare till 30 barn och frågade snällt.

Avslutningen i klubben blev inte signifikativ för hans år i klubben. ÖT Smygehuk kom tvåa i TA-cupen och trea i Österlencupen.

– Under alla mina år som seniorledare har vi aldrig tagit medalj i inomhuscuper. Vi har heller aldrig haft så många invandrarkillar som nu, de älskar inomhusfotboll, det märks verkligen.

Dessutom lyckades laget kvala sig kvar i division fyra. Inte mindre än åtta gånger under Mathias Jönssons 16 år som lagledare har laget kvalat. Endast två gånger har kvalet slutat lyckligt.

Bland glädjestunderna finns inte mindre än fem seriesegrar genom åren.

– Det roligaste är när det är match. Man är fortfarande nervös, likadant som när man själv spelade.

Hur kommer du att följa Smyge framöver?

– Jag kommer att fortsätta att ha kontakt med tränarna, "Åhus" [Michael Nilsson] och Emir (Rozajac). Jag ska komma ut på någon träning också och så ska jag försöka se några matcher.

Vad ska du göra men all den tid du får?

– Man kanske får lite tid att vila.

– Det är tufft när man sitter här och tänker tillbaka, men nu är det slut, så är det. Det finns ju anledningar till det, säger Mathias Jönsson innan han stänger dörren till Torpalängan.

Fakta

Mathias Jönsson

Ålder: 39

Sysselsättning: speditör

Bor: Trelleborg

Familj: Gift med Heli, dottern Bella, 8, och sonen Theo, 6

Aktuell: slutar som lagledare för ÖT Smygehuk FF efter 16 år och 497 A-lagsmatcher.

Visa mer...

Fakta

Jönssons drömelva

Mathias Jönsson har varit verksam som spelare och ledare i Östra Torp Gif och ÖT Smygehuk FF sedan 1992. Här bjuder han på sin drömelva genom alla år. Inom parentes anges vilka år spelaren spelat i klubben.

Målvakt: Robert Zetterqvist (1995-1997)

Högerback: Andreas Hofvander (1995-1996)

Mittback: Adam Norén (2011–2016)

Vänsterback: Stefan Pettersson (1992-1995)

Högermittfältare: Paul Thörn (1996)

Innermittfältare: Jörgen Mårtensson (1994–1996)

Innermittfältare: Ola Persson (2002–2006)

Vänstermittfältare: Krister Klingborg (1995-2000)

Forward: Ole Jensen (1997)

Forward: Andreas Sjödin (1999-2006)

Forward: Anders Nilsson (2008-2010)

Tränare: Johan Bauer (2002-2006) och Benny Mårtensson (1994-1996 och 2010-2012)

Visa mer...