Trelleborgare moderniserar taekwondotävlingarna i OS

Sport Artikeln publicerades

Fotbollen inför målkameror. Men även i taekwondon tar ny teknik över. För första gången kommer domarna att få hjälp av avancerad teknologi i OS. Det är trelleborgaren Chakir Chelbat som ligger bakom förändringen.

Taekwondon ska vara så rättvis som möjligt. Det är den devisen Chakir Chelbat lever efter. Därför har han nu sett till att avancerad teknologi kommer att användas under OS.

– Det är för att eliminera att det blir fel på grund av den mänskliga faktorn. Det ska bli så rättvist som möjligt, inga misstag ska drabba de aktiva, säger Chakir Chelbat.

Den 47-årige trelleborgaren är Technical Controller under OS. Det innebär att han är ansvarig för domarna och dömandet under spelen.

Det är en uppgift som automatiskt tilldelas den domaransvarige i det internationella Taekwondoförbundet, vilket Chakir Chelbat är sedan 2009.

Han har jobbat hårt inför spelen och gått i frammarsch för att ny teknologi ska användas under OS.

– Om en domare dömt fel får de åka hem. Vi ska göra det bästa OS:et någonsin, då har vi inte råd med misstag.

I taekwondon blir det därför en hel del nyheter jämfört med Peking för fyra år sedan.

För första gången kommer det användas elektroniska västar på ett OS. De markerar sparkar som ger poäng. Även styrkan i varje spark mäts av västarna, sparkarna måste ha en viss hårdhet för att ge poäng.

Det är även första gången som domarna kan få se repriser under matcherna.

– Domarna har väldigt stor press på sig under OS. Det är mycket publik, kameror och ett annat ljus, det är lätt att påverkas av det, säger Chelbat, som själv dömde i OS i Aten 2004 och Peking 2008.

Han kommer att övervaka alla domares insatser i London.

– Om någon gör ett misstag ser jag det direkt. Och den domare som gör ett misstag får inte döma mer under OS.

Datorerna gör analyser av domarnas agerande under matcherna. På så sätt kan Chakir Chelbat se vilka domare som gjort bäst ifrån sig, och det är de som sedan får döma finalerna.

Med hjälp av ny teknologi kan även Chelbat övervaka så att domarna gör sin läxa inför OS. Alla domarna har haft ett träningsprogram under våren. Via en joystick kan Chakir Chelbat se om de loggat in och tränat framför datorn.

– De har fått ett program för att de ska träna upp deras reaktionstid.

Uttagningen av domarna till OS har även den varit minutiös. Uttagningarna har pågått i två år på fem olika kontinenter. Från början var det en veckas träningsläger för de bästa domarna från varje kontinent.

Där ingick delar som fysik, psykologi, engelska kunskaper och vilken reaktionsförmåga domarna har. 27 domare togs ut till OS.

Det är Chakir Chelbat som hållit i uttagningarna, liksom utbildningarna inför OS.

– Det går inte att hundra personer utbildar domarna, då blir det olika information, säger Chelbat.

Nyligen samlade han alla OS-domare och coacher tillsammans under en veckas läger i Kina. Där gick han igenom för alla vilka regler som gäller i London.

– Domarna och coacherna fick byta roller, så att de känner av varandras uppgifter. Det var väldigt lärorikt och nyttigt för både domarna och coacherna, berättar Chelbat.

Han jobbar för att få bort fusk i taekwondon. Att vissa förbund försökt få fördelar till OS har han märkt.

– Det har hänt att en president från ett förbund ringt mig och vill att en speciell domare ska döma i OS.

– De domarna har åkt bort direkt, för i de fallen blir man misstänksam, säger trelleborgaren som inte tolererar fusk.

– Efter våra långa uttagningar kan jag garantera att det är de bästa domarna som dömer i OS.

– Därför ska det bli de bästa spelen någonsin, säger Chakir Chelbat.