Torres ordnade spansk seger

Fernando Torres fick chansen från start – och gjorde två mål när Spanien besegrade Irland med 4–0.
Sport • Publicerad 15 juni 2012

Den spanska segern bäddar samtidigt för EM-reprisen som Italien helst ville slippa.

I tre minuter fick de högljudda irländska fansen Arena Gdansk att lyfta mot den regntunga polska himlen med sin sång. Sedan snappade en Fernando Torres i full fart upp en boll i straffområdet – och slutade inte springa förrän han dunkat upp bollen i nättaket bakom Shay Given.

Samtidigt bröt Torres en trend som startade efter hans finalmål i fotbolls-EM för fyra år sedan. Sedan dess hade samtliga spanska mästerskapsmål gjorts av Barcelonaspelare.

Utan chans

Irland var chanslöst. I början av andra halvlek stod plötsligt David Silva öga mot öga med fyra irländare i deras straffområde. Silva höll i, och höll i, och placerade sedan bollen strax innanför Givens högra stolpe till 2–0.

I den 70:e minuten rann en sylvass Torres igenom Irlands försvar och placerade säkert 3–0 vid sidan av Given.

Strax därefter byttes han ut mot Cesc Fàbregas, som efter nio minuter på planen fintade bort en försvarare efter en hörna och sköt 4–0.

Läge för 2–2

Minns hur Italien riskerade att åka ur EM 2004 om Sverige och Danmark spelade 2–2 i sista gruppspelsmatchen.

De italienska farhågorna besannades – och nu kan det ske igen.

Italien kan göra hur många mål som helst mot Irland på måndag. Om Spanien och Kroatien samtidigt spelar oavgjort med minst 2–2 så spelar det ingen roll. För hamnar kroater, spanjorer och italienare på fem poäng vardera så avgör målskillnaden i de inbördes mötena.

Spelarna var förmodligen totalt ovetande om alla matematiska möjligheter när Spanien–Irland blåstes igång inför ett grönt hav av irländska supportrar. De regerande Europamästarna startade med samma lag som mot Italien, med ett undantag: Cesc Fàbregas ut, Fernando Torres in.

Det skulle visa sig vara ett lyckat byte.