TFF värvar målvakt

Fotboll Artikeln publicerades
Marko Johansson tränade med TFF på fredagen.
Foto:Tomas Nyberg
Marko Johansson tränade med TFF på fredagen.

TFF har hittat en målvakt som ska ta upp kampen med Fredrik Persson. Klubben lånar Marko Johansson av Malmö FF under hela säsongen 2017.

– Det blir större chans för mig att spela seniorfotboll här, säger 18-åringen.

I Malmö FF har Marko Johansson varit tredjemålvakt. Nu väljer han att gå till TFF för att få större chanser att spela A-lagsfotboll.

– Det känns bra att vara här. Det är en härlig miljö att vara i och det är sköna killar i laget, säger målvakten efter första träningen med nya laget på fredagen.

Han var visserligen på Vångavallen i slutet av förra sommaren och gjorde ett par träningar med TFF, men nu blir det här han ska vara året ut.

Låneavtalet gäller under hela 2017. Men Malmö FF kommer att ha en möjlighet att avsluta lånet i sommar om de vill.

– Jag behöver något nytt, det här skulle bli fjärde året i MFF:s U19-lag och jag har tränat med A-laget i tre år. Det är tuff konkurrens i Malmö och det blir större chans för mig att spela seniorfotboll här. Fritz [Fredrik Persson] är rutinerad och jag kan lära mig mycket av honom också, säger Marko Johansson.

Han var på Vångavallen redan när han låg i sin mammas mage eftersom hans pappa Dragan Drljaca spelade i TFF 1997 och 1998. Marko Johansson föddes den 25 augusti 1998.

– Det ska bli roligt att få spela i samma klubb som min pappa, säger den 1,92 meter långe målvakten.

Han var bara 16 år och 330 dagar när han fick debutera i Malmö FF:s A-lag och det i Champions Leagues andra kvalomgång mot Zalgiris Vilnius 2015. Marko Johansson hoppade då in i 50:e minuten och höll nollan. Han blev då den näst yngste målvakten genom tiderna i CL-sammanhang.

Det har efter det blivit två matcher till för Malmö FF:s A-lag. På meritlistan har han även tolv U17-landskamper och sju U19-landskamper.

– Det här känns som helt rätt beslut. Jag känner även Patrick sedan tidigare. Sedan gäller det att ha tålamod som målvakt och vänta på sin chans, säger Marko Johansson.

TFF-tränaren Patrick Winqvist är nöjd över nyförvärvet.

– Det här blir en bra lösning för oss och för Marko av många skäl. Dels blir det bra för oss med en äldre rutinerad målvakt i Fritz och en yngre i Marko. Dels får Marko en ny miljö och fortsätter han att utvecklas kommer han att ha hög potential. Att sedan hans pappa spelat i TFF gör att han nog har ett litet hjärta för TFF för vi vill ha spelare som verkligen vill spela här, säger tränaren.

Patrick Winqvist betonar också att lånet är bra för kopplingen med Jonnie Fedel. Malmö FF:s målvaktstränare hjälper även till i TFF sedan förra säsongen. Ambitionen från båda parter är att Fedel ska vara på Vångavallen åtta träningar i månaden.

– Det är viktigt för oss att behålla Jonnie. Vi får mycket av honom och han är även en stöttning till mig, säger Winqvist.

TFF har nu tre målvakter eftersom även Dennis Pettersson har kontrakt över 2017, men det kan bli aktuellt att låna ut honom igen likt förra året då han var utlånad till FC Trelleborg.

– Vi ska ha en diskussion med honom om vad som är bäst för honom men vi ser gärna att han är tillgänglig för oss, säger Patrick Winqvist.

Blir det fler värvningar?

– Vi skulle behöva en back till för numerären. Men kanske att det även kan bli en offensiv spelare till, säger tränaren.

Anfallaren Dino Islamovic fortsätter att träna med TFF tills vidare.

– Han är såpass bra att han är intressant för oss. Dyker det upp något annat för honom är det okej för oss men vi hoppas samtidigt att han vill vara här, men det ska finnas ekonomi för det också, säger Patrick Winqvist.

Fakta

Truppen 2017

TFF har nu 21 spelare kontrakterade till nästa säsong:

Målvakter: Dennis Petterson, Fredrik Persson, Marko Johansson (ny Malmö FF).

Försvarare: Magnus Andersson, Jacob Palander, Alexander Blomqvist, Robin Jacobsson, Anton Tideman, Albin Nilsson (ny Ängelholm).

Mittfältare: Kristian Haynes, Norlla Amiri, Mattias Håkansson, Furkan Motori, Freddie Brorsson, Johan Brannefalk, Hugo Andersson, Robin Nilsson (ny Gefle).

Anfallare: Marcus Pode, Filip Andersson, Zoran Jovanovic, Salif Camara Jönsson.

Klara förluster: Linus Müller, målvakt, Linus Fridolf, försvarare, Roger Thompson, försvarare, Robin Andersson, mittfältare, Denis Malovic, mittfältare, Freddie Sramek, mittfältare, Philip Cascalheira, mittfältare, Admir Osmancevic, anfallare.

Visa mer...