TFF under nedflyttningsstrecket efter förlust mot Hammarby

Fotboll Artikeln publicerades
Hammarbys Jiloan Hamad i kamp med TFF:s Sebastian Olsson.
Foto: Erik Simander/TT
Hammarbys Jiloan Hamad i kamp med TFF:s Sebastian Olsson.

TFF tog kampen och gjorde det tufft för Hammarby. Men en god arbetsinsats belönades inte med poäng. Muamer Tankovic gjorde matchens enda mål och skickade ned TFF under det allsvenska nedflyttningsstrecket.

I första halvleken stod TFF emot bra. Hammarby anföll med mycket folk och kom till många inlägg, men TFF, som spelade med en fembackslinje när man försvarade sig, låg rätt i sina positioner och kunde också bryta av med spelvändningar som inte var helt ofarliga.

Freddie Brorsson missade bollen i straffområdet efter att Deniz Hümmet och Felix Hörberg passat sig fram på högersidan.

Samma visa igen. Efter fem matcher efter sommaruppehållet har TFF bara fått med sig en poäng. Nederlaget mot Hammarby var det tredje på raken. På bilden deppar Robin Nilsson.
Foto: Erik Simander/TT
Samma visa igen. Efter fem matcher efter sommaruppehållet har TFF bara fått med sig en poäng. Nederlaget mot Hammarby var det tredje på raken. På bilden deppar Robin Nilsson.

Jiloan Hamad borde ha gett Hammarby ledningen när han bredsidade bollen utanför bortre stolpen efter att TFF tappat bollen på mittfältet.

Ledningsmålet kom i stället en kvart in i andra halvlek efter att Hamad vunnit bollen på offensiv planhalva, spelat fram Tankovic som fintade ned Magnus Andersson och fick bollen förbi Marko Johansson via Kofie Sarkodie på mållinjen.

– Det är alltid jobbigt att förlora med ett mål. Hammarby är bättre än oss men så ska det ju vara. Jag är nöjd med matchplanen och killarnas genomförande, säger Patrick Winqvist, tränare i TFF.

TFF lyckades lyfta upp spelet de sista tio minuterna och vaskade också fram en het kvitteringschans där Hümmet stod på rätt plats i straffområdet. Skottet räddades dock av Johan Wiland.

– Jättesurt, jag tycker vi förtjänar mer. Vi gör en bra match överlag och har ett par chanser. Vi lyfter oss jämfört med matchen hemma och går in med självförtroende, säger Felix Hörberg till Cmore efter matchen.

Jasmin Sudic utgick efter den första halvleken och ersattes då av Magnus Andersson, som alltså åter fick spela trots att han egentligen lagt av.

Enligt Winqvist var det ingen skada utan en försiktighetsåtgärd som ligger bakom beslutet att låta Sudic kliva av. Mittbacken satt med vänsterbenet i högläge under andra halvlek.

– Vi får se hur veckan blir och hur han känner sig. Det var ganska ansträngt, vi ville inte pressa honom innan något kunde gå sönder.

Hur tänkte du kring Magnus Andersson som ersättare?

– Jag ville inte byta på någon annan position i backlinjen. Vi hade förberett oss på att försvara oss mot deras instick, Magnus är den som har lärt ut det. Det är väl i så fall Jacob Palander som kunde varit aktuell, han fick ju chansen från start mot Östersund.

 Muamer Tankovic möter Alexander Blomqvist och Kofie Sarkodie.
Foto: Erik Simander/TT
Muamer Tankovic möter Alexander Blomqvist och Kofie Sarkodie.

TFF tog sig till flera intressanta lägen men lyckades sällan komma till avslut.

– Där är vi onödigt slarviga. Vi har några lägen vi borde ha kunnat förvalta bättre, sa TFF-tränare.

I och med förlusten ligger TFF under nedflyttningsstrecket efter 16 omgångar. Brommapojkarna, som besegrade Dalkurd på lördagen, ligger en poäng före TFF på kvalplats.

– De andra bottenlagen ska också möta Hammarby, vi får se hur de hanterar det. Vi ska ta de inbördes mötena och göra något bra av dem. Vi gjorde match av det idag, det bådar gott, säger Patrick Winqvist.

TFF spelar sin nästa match hemma mot Sundsvall måndagen den 13 augusti.

– Vi brukar vara starka på hösten. Vi ska klara av det här, säger Felix Hörberg.

Så var matchen

Hammarby–TFF 1–0 (0–0)

Mål: 1–0 Muamer Tankovic (60)

Publik: 21 832

TFF:s startelva: Marko Johansson – Lasse Nielsen, Jasmin Sudic (Magnus Andersson, 46), Alexander Blomqvist, Kofie Sarkodie – Felix Hörberg, Sebastian Olsson, Robin Nilsson, Zoran Jovanovic (Johan Brannefalk, 81) – Deniz Hümmet, Franz Brorsson (Marcus Pode, 67)