Annons

TFF knockat på Vångavallen

Största hemmaförlusten i högsta serien sedan 2004. 1–6 hemma mot Gif Sundsvall vittnar om ett TFF i allsvenskt sönderfall.
– En kollektiv kollaps. Vi är för dåliga i dag, på alla plan, sa mittbacken Alexander Blomqvist.
Fotboll • Publicerad 13 augusti 2018 • Uppdaterad 16 augusti 2018
Marko Johansson och Alexander Blomqvist.
Marko Johansson och Alexander Blomqvist.Foto: Andreas Hillergren/TT

TFF har haft det tufft efter sommaruppehållet. Efter att ha mött AIK och Östersund samt Hammarby i dubbelmöte såg Gif Sundsvall hemma ut som en överkomlig motståndare.

Det var på måndagskvällen förlusttrenden skulle brytas. Istället kom en rungande örfil som naglar fast TFF i den allsvenska bottenstriden.

Annons

1–6 är siffror som talar för sig själv.

– Jag har inget svar på vad som hände. Vi är inne i en tuff period nu, det gäller att hålla huvudet högt och försöka kämpa oss igenom det. Det är ingen som kommer att rädda oss från den här situationen, det är upp till oss själva att försöka lösa det, säger Alexander Blomqvist som bar lagkaptensbindeln i första halvlek.

Vad har ni sagt till varandra efter matchen?

– Vi kommer att snacka mer i morgon, det är inte lönt att snacka så mycket nu. Det är mest känslor som kommer fram nu, ilska. Man skäms ju över vad vi har gjort där ute, det är ju allsvensk fotboll vi spelar och vi är inte tillräckligt bra.

Alexander Blomqvist kunde inte minnas att han varit med om att förlora med så stora siffror.

Sundsvall tog kommandot från första minuten. Gjorde 1–0 efter fem minuter och efter att Marcus Pode kvitterat svarade Peter Wilson med att nicka in 1–2 minuterna senare.

Patrick Winqvist upplever sin jobbigaste stund som allsvensk tränare.
Patrick Winqvist upplever sin jobbigaste stund som allsvensk tränare.Foto: Andreas Hillergren/TT

Därefter var det Linus Hallenius tur att ta över showen.

Med ett 3–1-mål strax före paus sköt Sundsvallsforwarden TFF i sank. Med 4–1 och 5–1 såg han till att avgöra matchen definitivt.

Gif Sundsvall förmådde bryta av en temposvag matchbild med snabba tempoväxlingar och ett effektivt anfallsspel.

TFF hade bollen väl så mycket men saknade förmågan att spela sig fram till farliga lägen. Och bakåt fanns varken tajming eller aggressivitet.

Annons

En tendens till närkontakt fanns under en period i andra halvlek när Felix Hörberg frispelades av Marcus Pode, där målvakten William Eskelinen kom ut och räddade det hårda skottet.

Minuterna senare gjorde Sundsvall 4–1.

Lasse Nielsen och Jasmin Sudic deppar framför jublande Sundsvallsspelare.
Lasse Nielsen och Jasmin Sudic deppar framför jublande Sundsvallsspelare.Foto: Andreas Hillergren/TT

– Det här har varit en bra träningsvecka med bra standard och bra attityd. Så avslutar vi veckan med det här, konstaterade TFF-tränaren Patrick Winqvist som efteråt ville fokusera mer på Sundsvalls briljans än det egna lagets tillkortakommande.

– Det är fel läge att jag ska sitta här just nu och analysera spelarnas genomförande och vår matchplan. Jag vill vända på det och ge motståndarna jävligt mycket cred för det de utför.

Winqvist var borta hos TFF-supportrarna efter matchen.

– Man tackar alltid sina supportrar. De ställde lite frågor som jag inte svarade på. Något samtal gav jag mig inte in på, det är fel läge. Ibland får man ge en lite ursäktande gest till dem också. Det är mycket känslor. Man måste ändå visa att man tar ansvar, både efter en vinst och efter en förlust, säger TFF-tränaren.

TFF har haft ett uselt år på hemmaplan med sju förluster på nio allsvenska hemmamatcher hittills. Med ett sådant facit är det lång väg till ett nytt allsvenskt kontrakt.

– Att vi håller ihop som lag, att det fortfarande är över tio matcher kvar att spela. Det är väl det som talar för att vi ska lyckas vända på detta, sa Alexander Blomqvist, en av de spelare som dröjde sig kvar längst i omklädningsrummet efter 1–6-förlusten.

De flesta valde att dra snabbt efter den mörka måndagskvällen.

Annons
Björn GustavssonSkicka e-post
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons