TFF får möta Östersund som nekas elitlicens

Fotboll Artikeln publicerades
Förre TFF-spelaren Felix Hörberg tackar publiken efter den allsvenska matchen mellan Östersunds FK och Djurgårdens IF på Jämtkraft Arena. Nu nekas Östersund elitlicens.
Foto: Per Danielsson/TT
Förre TFF-spelaren Felix Hörberg tackar publiken efter den allsvenska matchen mellan Östersunds FK och Djurgårdens IF på Jämtkraft Arena. Nu nekas Östersund elitlicens.

Östersunds FK nekas elitlicens till nästa säsong. Det ser ut att innebära att TFF får möta dem i superettan nästa år, i stället för Brage, som flyttas upp till allsvenskan, om beslutet står sig.

TFF ser ut att få en ny motståndare i superettan nästa år. Östersunds FK nekas elitlicens meddelar Svenska Fotbollförbundets licensnämnd på tisdagen.

Det innebär att IK Brage, som förlorade i det allsvenska kvalet mot Kalmar FF, flyttas upp till allsvenskan.

Östersund, med tre före detta TFF-spelare i laget, ser därmed ut att få spela i superettan nästa år.

Fotbollskanalen har pratat med Lars Helmersson, som är Svenska Fotbollförbundets tävlingschef.

– Regelverket säger att lag som inte beviljas elitlicens ska inom ramen för seriesammansättningsbeslut nedflyttas en nivå, säger Helmersson, till Fotbollskanalen.

Det vill säga superettan?

– Ja. Det finns andra särregleringar att om man var på nedflyttningsplats så ska man ner ytterligare en och så vidare, men i det här fallet handlar det om en serie, säger Lars Helmersson.

I Östersund spelar Dino Islamovic, Felix Hörberg och Nebiyou Perry, som ÖFK värvat från TFF.

Östersunds FK har till den 10 december på sig att överklaga, vilket personer i klubbledningen säger, till flera medier, att de kommer att göra.

Detta är andra gången en allsvensk klubb nekas elitlicens. Örebro SK beviljades inte spel i allsvenskan 2005 och då fick Assyriska FF platsen och Örebro flyttades ner till superettan.