Sverige leder laghoppningen i EM

Ridsport Artikeln publicerades
Både Malin Baryard Johnsson och Österlenryttaren Peder Fredricson red felfritt.
Foto:TT
Både Malin Baryard Johnsson och Österlenryttaren Peder Fredricson red felfritt.

Det svenska hopplaget i EM gjorde en bra andra dag och avancerade från tredje plats efter första dagen till ledning inför fredagens avslutning. Både Malin Baryard Johnsson och Österlenryttaren Peder Fredricson red felfritt.

Henrik von Eckermann klarade alla hinder, men fick ett tidsfel. Men Douglas Lindelöw rev på banans allra sista hinder, och räknades bort ur lagets resultat.

Förbundskapten Henrik Ankarcrona hade fortfarande hopp om medalj i lagtävlingen efter det svenska lagets ojämna första runda. Hans förhoppning stärktes rejält under andra dagen på Ullevi.

Sverige leder nu med 8,21 fel. Tvåan Schweiz har 11.15.

Först ut var Henrik von Eckermann, trean i vårens världscupfinal, som fick en tung EM-start i onsdags. Ett rejält dopp i vattenhindret och en vägran fick sekunderna att rinna i väg och han landade först på 64:e plats på 9,19 fel. Redan där försvann i praktiken von Eckermanns individuella medaljchans. I lagtävlingen blev hans resultat det som fick räknas bort.

På torsdagen manade von Eckermann på sin häst ordentligt inför vattenhindret, klarade sig över och hade heller ingen rivning. Däremot tog ekipaget längre tid på sig runt banan än tillåtet, och fick ett fel för det.

Lite senare gladde Malin Baryard Johnsson och hennes Cue Channa publiken med en helt felfri runda. Baryard märkte redan på uppvärmningen att hästan var "supertaggad", och blev lite rädd att den skulle vara för känslig inne på banan.

– Det krävdes att sitta still. Väldigt fokus på det. Det är svårt när man inte får hjälpa till på de stora hindren, säger Malin Baryard Johnsson om hur hon fick rida Cue Channa.

Men hon märkte snabbt att hästen var fokuserad.

– Hon skulle absolut inte vara i en bom, säger Malin Baryard Johnsson om Cue Channa, och lägger till:

– Hon var fantastisk i dag.

Tredje svensk ut på Ullevi var Douglas Lindelöw. Han såg ut att gå mot en felfri runda på Zacramento. Men på det allra sista hindret fick hästen inte riktigt hovarna med sig, och rev till ett besviket sus från publiken. Det gav fyra fel, och ekipagets resultat räknades alltså bort.

Lagtävlingen avgörs med en tredje runda fredag kväll. Den individuella finalen avgörs på söndag eftermiddag. (TT)